Μια προαναγγελθείσα απεργία, χωρίς όμως στήριξη από πολιτικό χώρο αλλά με όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις (πλην του ΠΑΜΕ του ΚΚΕ) σύμφωνες, ανεβάζει κατακόρυφα το «θερμόμετρο» στον χώρο της Παιδείας. Εκατό χιλιάδες υποψήφιοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τη διάθεση με την οποία θα ξυπνήσουν το πρωί της Πέμπτης μετά το Πάσχα οι καθηγητές της ΟΛΜΕ, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση του ωραρίου τους κατά δύο ώρες (και τις επακόλουθες παρενέργειες περιορισμού προσλήψεων αναπληρωτών την ερχόμενη σχολική χρονιά, αλλά και μετακινήσεις καθηγητών ανά τη χώρα) και απειλούν με απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τυπικά βέβαια έχουν ήδη αποφασίσει τουλάχιστον μία 24ωρη απεργία, αφού έχουν την εξουσιοδότηση για προκήρυξή της σε περίπτωση απολύσεων εκπαιδευτικών.

Τα μέλη της ΔΣ της ΟΛΜΕ θεωρούν ότι το «ψαλίδι» στις προσλήψεις αναπληρωτών που εργάζονταν επί χρόνια στα σχολεία αλλά δεν θα προσληφθούν την επόμενη χρονιά ισοδυναμεί με απόλυση. Ετσι επέστρεψαν οι μνήμες του 1990, όταν οι εξετάσεις αναβλήθηκαν…


«Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η 24ωρη απεργία την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων στις 17 του μήνα»
έλεγε στο «Βήμα» μέλος της ηγεσίας της ΟΛΜΕ μετά την 9ωρη συνεδρίαση της διοίκησης την περασμένη εβδομάδα, η οποία τελικά διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Την ημέρα αυτή οι καθηγητές θα αποφασίσουν αν την αύξηση του ωραρίου τους στα σχολεία θα πληρώσουν οι νέοι και οι νέες που αγωνιούν για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι περίπου 11.000 εκπαιδευτικοί θα βρεθούν χωρίς δουλειά, καθώς την επόμενη χρονιά το υπουργείο Παιδείας θα επιτύχει να μην προσλάβει πολλούς αναπληρωτές με την αύξηση κατά δύο των ωρών διδασκαλίας.
Ασυμφωνία επί της συμφωνίας


Το παράδοξο στην 9ωρη συνεδρίαση είναι ότι διεκόπη παρ’ ότι όλοι (πλην ΠΑΜΕ) συμφωνούσαν για απεργίες, και μάλιστα πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, από τις 20 Μαΐου και μετά. Υπήρχε όμως ισχυρότατη αντιπαράθεση επί διαδικαστικών θεμάτων. Λόγω των ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση η ΔΑΚΕ (ΝΔ) πρότεινε να στηθούν κάλπες σε όλες τις τοπικές ενώσεις (ΕΛΜΕ) ώστε σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας να μην καταλήξουν να ψηφίζουν τα τοπικά ΔΣ (δηλαδή 30 καθηγητές για 1.500). Αντίθετα, οι αριστερές παρατάξεις (Συνεργαζόμενες Κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) ζήτησαν να διεξαχθεί η ψηφοφορία όπως γινόταν πάντα, δηλαδή μέσω συνελεύσεων και χωρίς κάλπες.
Εν μέσω αυτής της διαφωνίας η ΠΑΣΚ (ΠαΣοΚ) ουσιαστικά απουσιάζει, καθώς οι δυνάμεις της καταποντίζονται, όπως δείχνουν τα προγνωστικά του επικείμενου συνεδρίου της ΟΛΜΕ που θα γίνει τον Ιούνιο. Το σκηνικό στη διοίκηση της ΟΛΜΕ, όπως φαίνεται, αλλάζει: όλες οι δυνάμεις του ΠαΣοΚ απορροφώνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πιθανόν θα πλειοψηφεί μαζί με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, ενώ ΝΔ και ΚΚΕ θα κρατήσουν τις ίδιες δυνάμεις.
Σε αυτό το σκηνικό όμως η κεντρική «γραμμή» των κομμάτων έφερε… αντάρτες συνδικαλιστές. Κανένα κόμμα δεν αντέχει τώρα ούτε να διανοηθεί μια φράση στήριξης της τακτικής των καθηγητών, που θα έχουν απέναντί τους την κοινωνία. Ασαφής ήταν η επίσημη κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης εν μέσω Πανελλαδικών, όπως τουλάχιστον τη διετύπωσε ο αρμόδιος «τομεάρχης» για εργασιακά θέματα κ. Δημήτρης Στρατούλης. Σε σχετικές δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι εκπαιδευτικοί θα δώσουν τη μάχη τους, αλλά σε κάθε περίπτωση τα συνδικάτα λαμβάνουν –και πρέπει να λαμβάνουν –υπόψη και τις διεργασίες στην κοινωνία, καθώς και τις κοινωνικές ανάγκες. Η ΟΛΜΕ έχει εμπειρία μεγάλων αγώνων, ηρωικών αγώνων, και πιστεύω ότι θα βρει την κατάλληλη ισορροπία».
Ο τομέας Παιδείας του ΠαΣοΚ εξέφρασε διαφωνίες σε χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα μεταθέσεων, αποσπάσεων και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αλλά ως εκεί. «Απλώς προέχει το να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις» δήλωσε στο «Βήμα» η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, στέλεχος του κόμματος απάντησε αφοπλιστικά ερωτώμενος για την ενδεχόμενη απεργία: «Φυσικά, δεν τη στηρίζουμε».
Καθηγητές μόνοι αλλά αποφασισμένοι


Με τα δεδομένα αυτά οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ είναι μόνοι. Μοιάζουν όμως πραγματικά αποφασισμένοι. Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ την περασμένη εβδομάδα ήταν επεισοδιακή, τα «καρφιά» έπεφταν βροχή, αλλά συμφωνία δεν καταγράφηκε. Πάντως δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για «μπαταριές στον αέρα» και εκτιμούν ότι οι συνδικαλιστές δεν θα πραγματοποιήσουν τελικά τις απειλές τους υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής.
«Αν υποχωρήσουμε θα είναι σαν να υπογράφουμε δήλωση υποταγής στο υπουργείο Παιδείας σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος μας θίγεται ανεπανόρθωτα και πρέπει να αντιδράσει» επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και προερχόμενος από τη ΔΑΚΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος, συνδικαλιστής που δεν συνηθίζει να ανεβάζει τους τόνους. «Και να μας επιστρατεύσουν, τουλάχιστον θα επιστρέψουμε στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά» συμπληρώνει.
Από το υπουργείο Παιδείας πάντως κρατούν τους τόνους χαμηλά και δεν σχολιάζουν τη στάση της ΟΛΜΕ, σε μια προσπάθεια να επέλθει ηρεμία και να αντικαταστήσει ο διάλογος το «πολεμικό» κλίμα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει κινητοποίηση»
λέει ο κ. Παπαχρήστος. «Ωστόσο η θέση της ΔΑΚΕ είναι ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων δεν πρέπει να εκφυλιστεί αλλά να εκφραστεί η γνώμη των καθηγητών μέσω της κάλπης και της μυστικής ψήφου. Δεν μπορεί να αποφασίζουν 7 ή 9 άτομα για 1.500 καθηγητές. Πρέπει να στηθούν οι κάλπες και μάλιστα να μείνουν για πέντε ώρες ανοιχτές ώστε να εκφραστεί η πραγματική βούληση των καθηγητών» προσθέτει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Παρενέργειες
Αγωνία για τη συμμετοχή και τις αντιδράσεις
Οπως είναι φυσικό, η αγωνία των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ είναι να μην προκηρύξουν απεργία στην οποία δεν θα συμμετάσχει τελικά κανείς. «Αν δεν αντιδράσουμε όμως σε αυτή την κρίση, η ΟΛΜΕ θα διαλυθεί. Ηρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Επειδή αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνικές παρενέργειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση, δεν μπορεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αναλάβει την ευθύνη για την κήρυξη μιας τέτοιας απεργίας αν δεν έχει καθαρή εντολή» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστος.

«Δεν κάνουμε απεργία μόνο για την αύξηση του ωραρίου, αλλά και για τις απολύσεις καθηγητών, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, το κλείσιμο σχολείων»
λέει στο «Βήμα» ο κ. Θέμης Κοτσυφάκης των Συνεργαζόμενων Κινήσεων. «Απλά τώρα ξεχείλισε το ποτήρι. Φυσικά δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις. Να δούμε τι θα ψηφίσει η πλειοψηφία των καθηγητών» καταλήγει.
Οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων έχει οριστεί για τις 15 του μήνα, ενώ αν αποφασιστεί η έναρξη κινητοποιήσεων, με δεδομένο ότι η απεργία πρέπει να έχει ανακοινωθεί τέσσερις ημέρες πριν για να μην κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, η ημερομηνία-ορόσημο θα είναι η 20ή Μαΐου. Ηδη όμως θα έχει προκηρυχθεί, όπως όλα δείχνουν, 24ωρη απεργία για τις 17 Μαΐου, για την οποία το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει λάβει εξουσιοδότηση και μένει να αποφασιστεί την Πέμπτη αν θα την κηρύξει ή όχι. Στόχος είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις να μην ξεκινήσουν καθόλου, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση προς το υπουργείο Παιδείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ