Σήμα κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό τομέα στην Ευρώπη αλλά και για τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών εξέπεμψαν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αλιεία «Ocean 2012».

Εν αναμονή της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής οι δύο οργανώσεις ζητούν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ανάγκη ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020.
Όπως επισημαίνουν, αν δεν τερματιστεί η υπεραλίευση θα δοθεί η χαριστική βολή στην ευρωπαϊκή αλιεία. Οι δε συνέπειες για την Ελλάδα _ διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη με περίπου 16.000 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη _ τα αποτελέσματα θα είναι καταστρεπτικά.
Όπως εκτιμά η υδροβιολόγος και συντονίστρια του Δικτύου «Ocean 2012» για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αναστασία Μήλιου, εάν η αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο 100.000 θέσεις, σε ορίζοντα δεκαετίας.
Μείωση έως και 80% της ψαριάς στις ελληνικές θάλασσες
Η υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στις θάλασσες μας είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται, όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις του «Αρχιπελάγους». Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της οργάνωσης, η μείωση της παραγωγικότητας στα ελληνικά νερά, σε διάστημα δύο ετών, φτάνει σε κάποιες περιοχές 50% έως και 80%.
Μάλιστα, ταστοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 80% των αποθεμάτων της Μεσογείου,το 47% των αποθεμάτων του Ατλαντικού,καθώς και πέντε από τα εφτά κύρια είδη ιχθυαποθεμάτων της Βαλτικήςέχουν υποστεί υπεραλίευση.
Τα μέλη του «Αρχιπελάγους» καταγγέλλουν επίσης ότι, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, κάθε χρόνο η χώρα μας χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει από σχετικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ε. Ε. για την αλιεία.
Πάντως, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, αν η Ευρώπη ακολουθήσει τις προτάσεις τις οποίες, ούτως ή άλλως, έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας, η αρμόδια Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ιχθυαποθέματα θα μπορέσουν να επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα.
Παράλληλα, θα δοθεί νέα οικονομική ώθηση στον αλιευτικό κλάδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 3,53 εκατομμύρια τόνους εκφορτώσεων, αριθμός που κρίνεται επαρκής για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών σε ψάρια 155 εκατ. ευρωπαίων πολιτών. Αυτές οι επιπλέον ψαριές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχιπελάγους, θα άξιζαν 3.188 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τις ετήσιες επιδοτήσεις που δίνονται στα κράτη μέλη της Ε.Ε.