Την Αθήνα θα επισκεφθεί για πρώτη φορά, ύστερα από σχεδόν είκοσι χρόνια, προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την 1η Ιουνίου και θα παραμείνει για περίπου 48 ώρες. Το απόγευμα της Δευτέρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια θα εισέλθει στο Αγιον Ορος.
Στο περιβόλι της Παναγίας ο Πατριάρχης Μόσχας δεν θα διαμείνει μόνο στο ρωσικό μοναστήρι, τη Μονή Παντελεήμονος, όπως συνηθίζουν οι ρώσοι ιεράρχες, αλλά και στη Μονή Βατοπαιδίου – είναι γνωστές οι σχέσεις της Μόσχας με τον ηγούμενο Εφραίμ – ενώ θα έχει συναντήσεις με όλους τους ηγουμένους των Μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας.
Πριν από δέκα ημέρες κληρικοί του Πατριαρχείου Μόσχας επισκέφθηκαν την Αθήνα και είχαν σειρά συναντήσεων με στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να καθορίσουν το πρόγραμμα της επίσκεψης του ρώσου προκαθημένου.
«Οδηγό» για την κατάρτιση του προγράμματος αποτέλεσε η επίσκεψη στην Αθήνα, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, του τότε Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιου, όταν στον ελληνικό αρχιεπισκοπικό θρόνο βρισκόταν ο Σεραφείμ Τίκκας.
Ο σημερινός Πατριάρχης Μόσχας, ωστόσο, έχει επισκεφθεί ξανά την Αθήνα ως Μητροπολίτης Σμολένσκ τότε και πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Σε εκείνη την επίσκεψη, στις αρχές του 2000, είχε συναντηθεί με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει την επίσκεψη, στην οποία προσδίδει ιδιαίτερα επίσημο χαρακτήρα. Ενδεικτική του κλίματος που κυριαρχεί είναι η εγκύκλιος που απέστειλε προς όλους τους κληρικούς που υπηρετούν στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης, Μάξιμος Παπαγιάννης.
«Διά του παρόντος ασμένως γνωρίζομεν υμίν ότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος πραγματοποιεί επίσημον ειρηνικήν επίσκεψιν εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος εις τα αρχάς του προσεχούς μηνός Ιουνίου», δηλώνει ο πρωτοσύγκελλος και προσθέτει:
«Ως εκ τούτου, εντέλλεσθαι όπως συμμετάσχητε συμπροσευχόμενοι εις την Δοξολογίαν επί τη αφίξει αυτού, η οποία θα ψαλλή το Σάββατον 1ην Ιουνίου ε.ε. και ώραν 7ην μ.μ. εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, φέροντες τα διάσημά σας».