Θερινό σχολείο με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, Νησιωτικότητα και Τοπική Ανάπτυξη» για 30 συμμετέχοντες οργανώνει εφέτος το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο των Θερινών Σχολείων του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-28 Ιουλίου 2013 στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ουρσουλινών, γνωστή και ως «Σχολή Καζαντζάκη», στη Χώρα της Νάξου.
Οι συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο θα παρακολουθούν τα απογεύματα διαλέξεις από επιλεγμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές, ενώ τις πρωινές ώρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιτόπια άσκηση αλλά και θεωρητικά μαθήματα. Οι τριάντα φοιτητές θα εκπονήσουν ερευνητικές εργασίες και επιτόπιες έρευνες πεδίου, γεγονός που θα εμπλουτίζει τις θεωρητικές γνώσεις των διαλέξεων και θα συμβάλλει στην καλύτερη εμπέδωσή τους.
Ενδεικτικά οι συμμετέχοντες φοιτητές θα εργαστούν σε ομάδες, ώστε να εκπονήσουν μια επιτόπια έρευνα σε κατηγορίες όπως οι ακόλουθες:
· Αγροτική Ανάπτυξη και Εξέλιξη
· Τουριστική Ανάπτυξη στον χώρο του Αιγαίου
· Ορυκτός Πλούτος και Ανάπτυξη στο Αιγαίο
· Ευρωπαϊκή Ένωση και Νησιωτική Πολιτική
· Οικιστικό Δίκτυο και Μεταφορές στο Αιγαίο
· Οικονομική Ανάπτυξη του Αιγαίου μέσα από τη «Δια Βίου Μάθηση»
Παράλληλα με τις διαλέξεις, το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού-Αθλητισμού-Περιβάλλοντος-Παιδείας-Πρόνοιας και Αλληλεγγύης της Νάξου.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του θερινού, σκοπός του είναι η διεπιστημονική προσέγγιση και μελέτη των θεμάτων τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της Νησιωτικότητας και στο σύγχρονο περιβάλλον της κρίσης, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, και των κοινωνικό-πολιτικών και χωρικών μεταβολών.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη χρήση μεθόδων προγραμματισμού και περιφερειακής,
επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων, αλλά και κοινωνιολογικών μεθόδων στην προσέγγιση της περιφερειακής νησιωτικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα στην προσέγγιση της οικονομικής γεωγραφίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Το θερινό σχολείο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές ή μετα-διδάκτορες, καθώς και σε τελειόφοιτους και απόφοιτους των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ελλάδας ή ισότιμων του εξωτερικού και είναι εντελώς δωρεάν. Βασική γλώσσα των σεμιναρίων θα είναι τόσο τα ελληνικά όσο και τα αγγλικά (θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά).
Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του θερινού σχολείου και για τις εγγραφές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του θερινού σχολείου https://innovis2013.pns.aegean.gr/el/