Κατά δύο ώρες αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών που έχουν περισσότερα από 20 χρόνια προϋπηρεσίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όχι κατά τέσσερα όπως λανθασμένα γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό επισημαίνεται σε άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, ενώ όπως αναφέρουν πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου αυτή η παρανόηση οφείλεται σε λάθος ερμηνεία της εγκυκλίου που διέρρευσε χθες στη δημοσιότητα.
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η αύξηση κατά δύο ώρες θα γίνει οριζόντια και σε κάθε επίπεδο ωραρίου των εκπαιδευτικών, ενώ θα ισχύσει μόνο για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν πρόκειται να έχουν καμία μεταβολή στο ωράριό τους.
Αύξηση δύο ωρών υπάρχει και στο ωράριο των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων. Πάντως, στον νόμο υπάρχει πρόβλεψη για αποφευχθούν απολύσεις εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία. Δάσκαλοι και καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να απασχολούνται τις δύο επιπλέον ώρες για ενισχυτική διδασκαλία ή για αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο του ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη.
Τέλος, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποτελέσει άρθρο στο Πολυνομοσχέδιο της Βουλής.
Η διάταξη για τη αύξηση του ωραρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, αν και κεντρικά η διοίκηση της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) δεν έχει αντιδράσει ακόμη.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και υποστηρίζει ότι «η προτεινόμενη προς ψήφιση ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, θα οδηγήσει στη γιγάντωση της εκμετάλλευσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
«Η προωθούμενη, επίσημα πλέον, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μέτρων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον κλάδο, τους μαθητές, την εκπαίδευση στο σύνολό της. Πρόκειται για μία απόφαση που έχει να κάνει με τις δηλωμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μηδενικές προσλήψεις και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ΠΑΣΚ Δ.Ε.
Από την πλευρά της η παράταξη της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι «η σχεδιαζόμενη αύξηση του ωραρίου θα απομακρύνει άμεσα από την εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικούς εξωθώντας ακόμα έναν εργασιακό χώρο σε κοινωνική απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση. Συγκεκριμένα τα πλεονάσματα που θα προκύψουν είναι από 160 έως 320 χιλιάδες διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως».