Μια εταιρεία που τυποποιεί γαύρο και σαρδέλα, ένα διαδραστικό μουσείο που μας μεταφέρει στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα, μια πρωτοποριακή εταιρεία κέτερινγκ και μια άλλη που αναπτύσσει εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα είναι οι τέσσερις νικητές του πρώτου Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.
Οι τέσσερις νικητές θα μοιραστούν σε μορφή άτοκων δανείων 575.000 ευρώ (αντί των 500.000 της αρχικής ανακοίνωσης) τα οποία καλούνται να αποπληρώσουν εντός πενταετίας. Επιπλέον, θα αποκτήσουν από έναν μέντορα, εξειδικευμένο και έμπειρο στέλεχος του ομίλου Libra, ο οποίος θα τους συμβουλεύει στα επιχειρηματικά τους βήματα, ενώ ακόμη θα απολαμβάνουν βοήθεια σε θέματα όπως νομική υποστήριξη, εξοπλισμού γραφείου κ.ά. που διοργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία.
Τα βραβεία χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται ο όμιλος εταιρειών Libra, ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός φορέας που ιδρύθηκε το 2012 με διακηρυγμένο στόχο «να αξιοποιήσει τη γενναιοδωρία της ελληνικής Διασποράς και των φιλελλήνων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του ελληνικού λαού προς την ευημερία της χώρας».
Από τη ζωγραφική στο κέτερινγκ


«Ο διαγωνισμός μού έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσω πιο συστηματικά κάτι που σκεφτόμουν καιρό. Αν δεν κέρδιζα, απλά θα έπρεπε να αναβάλω την ιδέα μου» λέει η ζωγράφος Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου που κατέθεσε την πρόταση της Great Catering και θα λάβει ως άτοκο δάνειο το ποσό των 130.000 ευρώ. «Είναι περίπου τα δύο τρίτα της επένδυσης που απαιτείται, μια σημαντικότατη βοήθεια. Περίπου σε δύο μήνες θα μπορούμε να ξεκινήσουμε» λέει η κυρία Σαραντοπούλου.
Η Great Catering ήταν μία από τις 295 προτάσεις που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα και αξιολογήθηκαν ως υποψήφιες για το ελληνικό βραβείο επιχειρηματικότητας. «Υπήρχε ένα ευρύ φάσμα υποψηφιοτήτων, από τις νέες τεχνολογίες ως τον τουρισμό. Από ανθρώπους που έχουν χρόνια στην αγορά μέχρι κάποιους που θέλουν να κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα» λέει από την πλευρά του ο διευθυντής του ελληνικού βραβείου Επιχειρηματικότητας κ. Τζίμης Αθανασόπουλος. «Ο λόγος που επιλέχθηκε η μορφή του άτοκου δανείου και όχι της δωρεάς έχει να κάνει με την ίδια τη φύση του διαγωνισμού. Ενα από τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν οι πολύ καλές ιδέες που λάβαμε είχε να κάνει με τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής ιδέας. Οι τέσσερις νικητές, αλλά και οι δέκα συνολικά προτάσεις που έλαβαν τουλάχιστον την τιμητική διάκριση του φιναλίστ επιλέχθηκαν επειδή κατάφεραν εκτός όλων των άλλων να πείσουν για το χρηματοοικονομικό πλάνο τους» συμπληρώνει ο κ. Αθανασόπουλος.

«Ειδικά σε αυτό το περιβάλλον οποιαδήποτε χρηματοδότηση είναι σημαντική. Σημαντικό είναι επίσης να αξιολογείσαι θετικά από ανθρώπους με μεγάλη πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων»
λέει ο Γιώργος Τεριζάκης από την εταιρεία Stella Mare που θα έχει αντικείμενό της την τυποποίηση και εμπορία ειδών με βάση τον γαύρο και τη σαρδέλα. Θα λάβει σε μορφή δανείου το ποσό των 190.000 ευρώ, «περίπου το 10% της συνολικής επένδυσης» όπως λέει. «Στόχος μας είναι κατά κύριο λόγο η εξαγωγική αγορά, ειδικά εκείνη της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στις αρχές του 2014 θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε κανονικά». Οσον αφορά τον ίδιο τον διαγωνισμό ο κ. Τεριζάκης στέκεται «στο υψηλό επίπεδο και στις πολύ καλές ιδέες που υπήρχαν από τους περισσότερους φιναλίστ. Αν και το περιβάλλον δεν βοηθάει, νομίζω ότι ιδέες υπάρχουν».
Οι υπόλοιποι νικητές


Μια μουσειακή έκθεση εν είδει αυθεντικού παλαιού κερκυραϊκού αρχοντικού είναι η Corfu Living History Museum που χρηματοδοτείται με 145.000 ευρώ. Σε αυτήν, την οποία έχουν αναπτύξει η Αικατερίνη Ράντου και η Θεοδώρα Ευθυμίου, θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μιας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής ώστε ο επισκέπτης να ταξιδεύει στο παρελθόν έχοντας μια ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη εμπειρία.
Με το ποσό των 110.000 ευρώ χρηματοδοτείται το RabT, μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες που επικεντρώνεται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία του mobile video. Συγκεκριμένα, προβάλλει μια σειρά από βίντεο σχεδιασμένη ξεχωριστά για τον κάθε χρήστη. Το ποια βίντεο θα δει ο κάθε χρήστης υπολογίζεται με βάση έναν στατιστικό αλγόριθμο, ο οποίος αναλύει το προφίλ του και τη δυναμική αλληλεπίδραση που αυτός έχει με την εφαρμογή. Την αίτηση για χρηματοδότηση αιτήθηκαν οι Γιάννης Μπρούστας, Γιώργος Λέτζας και Λεωνίδας Γαρύφαλλος.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τής «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» www.thehellenicinitiative.org

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 25 Απριλίου 2013

HeliosPlus