Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης για το 2013 στα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ξεπέρασαν τις 1.150 και κατανέμονται ως εξής:
– αστική αναζωογόνηση με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό 185 εκατ. ευρώ.
– ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού (230 προτάσεις) με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.
– απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις (περισσότερες από 120 προτάσεις).
– φυσικό Περιβάλλον (27 προτάσεις) με αιτούμενο προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ
– περιβαλλοντική έρευνα, καινοτομία (62 προτάσεις) με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ
Το έργο της αξιολόγησης έχει ξεκινήσει, προκειμένου να προωθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να αποφασιστεί τελικά ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν για το 2013.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, το Πράσινο Ταμείο αν και διαθέτει περίπου 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 47,5 εκατ. ευρώ, καθώς με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αποφασίστηκε ότι το 97,5% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Το Πράσινο Ταμείο είχε ιδρυθεί το 2011 (επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη) προκειμένου να αντικαταστήσει ένα «ύποπτο» ταμείο, το ΕΤΕΡΠΣ, το οποίο διέθετε πόρους με υπουργικές αποφάσεις, καθώς και τον Ειδικό Φορέα Δασών.