Υψηλή είναι σε γενικές γραμμές η εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού. Πλην όμως, παρατηρούνται προβλήματα στην κάλυψη του γενικού πληθυσμού με αναμνηστικές δόσεις, καθώς και των παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών ή ελλήνων αθίγγανων. Η εμβολιαστική κάλυψη ειδικά των παιδιών των αθίγγανων κρίνεται από χαμηλή έως μέτρια.
Η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, έθεσε ως στόχο να καλύπτονται εμβολιαστικά όλα τα παιδιά στην Ελλάδα από τη γέννησή τους.
Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην ημερίδα προκύπτουν τα ακόλουθα:
∙Ενώ η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών άγγιξε το 2011 το 98%, σε ορισμένες ομάδες, όπως οι Αθίγγανοι, είναι μικρότερη (γύρω στο 80%).
∙Το 70% των εμβολίων γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Τη διετία 2010 – 2011 αυξήθηκε κατά 22% η επίσκεψη στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στο σημείο αυτό, ο παιδίατρος και καθηγητής της ΕΣΔΥ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, προέβλεψε ότι θα υπάρξει δομικό πρόβλημα αφού στην Ελλάδα δεν έχουμε τις αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες που θα αναλάβουν τους άνεργους και τους ανασφάλιστους.
∙Παρατηρούνται καθυστερήσει στις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων. Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ι. Παυλοπούλου, ενώ στα παλαιότερα εμβόλια η κάλυψη ήταν πάνω από 94%, στα νεότερα εμβόλια και στα επαναληπτικά η κάλυψη ήταν στα επίπεδα 61% – 63%.
Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, οι ενέργειες του υπουργείου Υγείας έχουν ως στόχο:
–Την εμβολιαστική κάλυψη όλου του παιδικού πληθυσμού.
–Την αξιοποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων σαν βάση των πολιτικών αποφάσεων.
–Την επιλογή προτεραιοτήτων με βάση τις τεκμηριωμένες πρακτικές κόστους / οφέλους.
–Την ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολιασμών
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και της Περιφερειακής Διοίκησης Δημόσιας Υγείας, της ΕΣΔΥ, του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.