Εναγωνίως αναζητούν συνομιλητή σε κυβερνητικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των φραουλοπαραγωγών της Ηλείας ώστε να τεθεί επί τάπητος η δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο τους. Όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Υρμίνη κ. Φώτης Κυριαζής, υπάρχει μια διορία ως τη Μεγάλη Δευτέρα για να γίνουν αυτές οι συναντήσεις και επαφές σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς ναυάγησαν οι πρώτες προσπάθειες να κλειστούν ραντεβού το απόγευμα της Πέμπτης.

«Αυτό που ζητάμε, μέχρι να διευθετηθούν οριστικά τα ζητήματα των παράνομων εργατών, είναι μια προσωρινή λύση για να συνεχιστεί η φετινή καλλιέργεια που ολοκληρώνεται σε έναν μήνα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής στην εφημερίδα «Πατρίς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το μάζεμα της φράουλας –στην κορύφωση της εμπορικής σεζόν μάλιστα –έχει παγώσει, καθώς οι εργάτες από το Μπανγκλαντές διστάζουν να εμφανιστούν στα χωράφια φοβούμενοι τη σύλληψη και την απέλαση. Η όποια συγκομιδή γίνεται από βούλγαρους και ρουμάνους εργάτες, κυρίως Ρομά, οι οποίοι ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα χαρτιά τους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών από το εξωτερικό (αποτελεί και τη βασική αγορά της ελληνικής φράουλας) και καθημερινοί έλεγχοι κλιμακίων της Οικονομικής Αστυνομίας.
«Αυτή τη στιγμή πολλοί παραγωγοί και οι συνολικά 200-300 οικογένειες τις περιοχής που ζουν από το προϊόν κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή. Υπάρχουν ακυρώσεις στις παραγγελίες, το βασικό πρόβλημα είναι όμως οι εργάτες που έχουν εξαφανιστεί. Ήδη πολλοί παραγωγοί έχουν δάνεια και άλλες υποχρεώσεις στις οποίες δεν έχουν περιθώρια να φανούν ασυνεπείς. Εξαιτίας ενός μεμονωμένου γεγονότος δυσφημείται μια ολόκληρη περιοχή» λέει στο «Βήμα» ο κ. Ανδρέας Γούργαρης, πρόεδρος του συνεταιρισμού «Ήλιδα» στον οποίο συμμετέχουν περίπου 50 παραγωγοί φράουλας.

«Πρέπει άμεσα να βρεθεί μία λύση γιατί το πλήγμα για το προϊόν θα είναι μεγάλο αν χάσουμε την αγορά του Πάσχα» σημείωσε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Κυριαζής και συνέχισε: «Τα ψυγεία μας είναι γεμάτα, το προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και πρέπει άμεσα να εξαχθεί. Ωστόσο έχουμε πολλές παραγγελίες τις τελευταίες μέρες που έχουν ακυρωθεί και προσπαθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών».

«Το βασικό είναι, αφού λήξει η φετινή συγκομιδή, να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση του ζητήματος. Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως η έστω προσωρινή νομιμοποίηση των εργατών και άλλου είδους ζητήματα όπως εκείνο της στέγασης τους, τότε η εγχώρια παραγωγή φράουλας θα μειωθεί απελπιστικά, με συνέπειες στην τοπική αλλά και την εγχώρια οικονομία» καταλήγει ο κ. Γούργαρης.