Ειδικό ερωτηματολόγιο έχει αποσταλεί στα σχολεία στις 12 Απριλίου από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου που αφορά τα συχνά εμφανιζόμενα τον τελευταίο καιρό κρούσματα βίας στα σχολεία. Ηδη είναι διαθέσιμο από τις 17 Απριλίου και οι μαθητές μπορούν να το συμπληρώνουν ως τις 25 του μηνός που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η έρευνα απευθύνεται στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων και έχει σκοπό τη συγκρότηση ενός πρωτογενούς υλικού το οποίο θα βοηθήσει ώστε οι δράσεις για την πρόληψη να γίνουν το βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εξάλλου μέσω των απαντήσεων των μαθητών το υπουργείο Παιδείας θα έχει εικόνα για το σε ποια σχολεία υπάρχει έξαρση της βίας.
Η πρόσβαση των μαθητών στο ερωτηματολόγιο γίνεται μέσω κωδικού και οι διευθυντές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στους μαθητές για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, το οποίο έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Η αύξηση φαινομένων βίας στα σχολεία είναι ανησυχητική τα τελευταία χρόνια. Πολλοί μαθητές πέφτουν θύματα επιθετικών συμπεριφορών από συνομηλίκους τους αλλά και από μεγαλύτερα παιδιά. Τα περιστατικά με παιδιά θύτες, θύματα ή εμπλεκόμενα κατά κάποιον τρόπο σε σωματική, λεκτική κ.ο.κ. βία προβλημάτισαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το οποίο ίδρυσε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού.