Θερινά σχολεία στις ανθρωπιστικές επιστήμες προσφέρει εφέτος το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα και με βάση τον σχεδιασμό της «Αθηνάς» αναβαθμίστηκε.

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου οργανώνει στις εγκαταστάσεις του, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, δύο Θερινά Σχολεία (Summer Schools) στην αγγλική γλώσσα από την 1 έως και τις 12 Ιουλίου 2013.
Το πρώτο αφορά το γνωστικό αντικείμενο «Εθνικισμός, θρησκεία και βία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και θα διεξαχθεί από 1 εως 12 Ιουλίου. Τα μαθήματα, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα επικεντρωθούν στην μελέτη της βίας. Επιπρόσθετα θα πραγματοποιηθούν και περιηγήσεις σε μουσεία και σημεία ενδιαφέροντος στην Θεσσαλονίκη σχετικά με το αντικείμενο μελέτης.
Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, το Peace Research Institute Oslo (PRIO) της Κύπρου και με την υποστήριξη του LSEE και όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος, αποτελεί ένα εντατικό θερινό σχολείο, διάρκειας 2 εβδομάδων, για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και αποφοίτους Σχολών Πολιτικών Επιστημών, Ιστορίας, Ανθρωπολογίας, Διεθνών Σχέσεων, Διεθνούς Δικαίου, Δημοσιογραφίας και άλλων συναφών κλάδων.
Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς πανεπιστημίου, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 550 ευρώ, ενώ διατίθενται υποτροφίες για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών. (Αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου)
Το δεύτερο θερινό σχολείο που θα λειτουργήσει εφέτος αφορά την «Αρχαία τεχνολογία και τέχνες», και θα διεξαχθεί επίσης από 1 έως 12 Ιουλίου. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, θα προσφέρει τη δυνατότητα μελέτης ποικίλων τεχνολογικών επιτευγμάτων των αρχαίων πολιτισμών -κυρίως της αρχαίας Ελλάδας- προβάλλοντας το υψηλό τους τεχνολογικό επίπεδο.
Το σεμινάριο, εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και αποφοίτους των σχολών Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Αρχιτεκτονικής, Μουσειολογίας, Συντήρησης, Τουριστικής Αξιοποίησης, Πολιτικών και Θετικών Επιστήμων. Δεκτές φυσικά, θα γίνονται και αιτήσεις από ανθρώπους που επιδεικνύουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία και τις αρχαίες τεχνολογίες.
Τα δίδακτρα για αυτό το σεμινάριο, διάρκειας 2 εβδομάδων, ανέρχονται στο ποσό των 665€, ενώ στη ανακοίνωση του πανεπιστημίου αναφέρεται ότι τα επιπλέον δίδακτρα για ενδεχόμενη 3η εβδομάδα εκπαίδευσης σε ανασκαφή, μουσείο ή εργαστήριο ανέρχονται στο ποσό των 135€. Επίσης και εδω θα διατίθενται υποτροφίες για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών.