Στη Μανωλάδα έφθασε το πρωί της Παρασκευής, συνοδευόμενος από κλιμάκια αστυνομικών και επιθεωρητών εργασίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας.

«Αυτό που συνέβη εδώ όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση πέρασε σχετική διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ ότι όσον αφορά το ευρύτερο κράτος, ότι δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι’αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται» σσυμπλήρωσε.

Οσον αφορά το θέμα της απέλασης ο υπουργός τόνισε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Εχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν αναφέρθηκε στην πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών επιστατών που πυροβόλησαν εναντίον των περίπου 200 μεταναστών, τραυματίζοντας τουλάχιστον 29 από αυτούς.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι έρευνες αναβαθμίστηκαν, καθώς την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ασφάλειας Αττικής.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Πάτρας, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αλλοδαποί.


Συλλήψεις

Στο Ρουπάκι Ηλείας, συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης 38χρονος και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για υπόθαλψη γιατί παρείχε κατάλυμα στους τρεις αναζητούμενους δράστες.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη είχε συλληφθεί ένας ακόμη 38χρονος με την ίδια κατηγορία σε χωριό του δήμου Πηνείας Ηλείας γιατί το βράδυ της Τεράτης για κάποιες ώρες παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις επιστάτες.

Επίσης το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε αίτημα προς τις εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να δοθεί έγκριση για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των τριών ατόμων που αναζητούνται.

Eπιπλέον την Πέμπτη συνελήφθησαν τέσσερις καλλιεργητές φράουλας, για παράβαση του νόμου περί παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε δικάσιμος.

Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή. Η υπόθεση αυτή δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.

Η δικογραφία που σχηματίζεται για τους πυροβολισμούς εις βάρος των μεταναστών αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.