«Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και πρόσθεσε: «Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική».

Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με αφορμή τα γεγονότα στη Μανωλάδα. «Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε μέσω twitter: «Μανωλάδα 2013: Ζήτησαν να πληρωθούν για τη δουλειά τους και τους «πλήρωσαν» με πυροβολισμούς. Απανθρωπιά, κυνισμός, ρατσισμός. Αντίδραση τώρα!»

Σε ανακοίνωσή του και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠαΣοΚ αναφορικά με «το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα» τονίζει ότι«η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια» και σημειώνει ότι αυτό «πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές άμεσα».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή».

Η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ Μαριλένα Κοππά σημείωσε ότι: «Δεν είναι πρώτη φορά που η Μανωλάδα τραβάει την προσοχή της δημοσιότητας για κακουργηματικές πράξεις εναντίον εργαζόμενων μεταναστών. Πριν τέσσερα περίπου χρόνια δύο Έλληνες, κτηνοτρόφοι το επάγγελμα, προκάλεσαν επίσης επικίνδυνη σωματική βλάβη και επιχείρησαν να λιντσάρουν δύο Μπανγκλαντεσιανούς. Οι δυο μετανάστες τότε κατηγορήθηκαν για ζωοκλοπή σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι δυο Έλληνες κατηγορήθηκαν σε βαθμό πλημμελήματος. Σήμερα οι επιστάτες στις φυτείες φράουλας πήραν και τα όπλα, πάλι ενάντια σε Μπαγκλαντεσιανούς και Πακιστανούς εργάτες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της».

Εγκληματική χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα και η ΔΗΜΑΡ ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί «άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». Αποτελεί ύβρη για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
Το ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 16:00, στην κεντρική πλατεία Μανωλάδας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: «Ομοσπονδίες και συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 14:30 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις 17:00 στο υπουργείο Εργασίας για τη δολοφονική επίθεση των μεγαλοϊδιοκτητών γης και των μπράβων τους ενάντια στους εργάτες γης στη Μανωλάδα».
Για «απίστευτη υποκρισία της κοινωνίας από τη μια να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή και από την άλλη να έχουν δουλοπάροικους τους μετανάστες στα χωράφια τους» έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τα γεγονότα στη Μανωλάδα.
Τα γεγονότα καταδίκασε σε ανακοίνωσή της και η Χρυσή Αυγή, σπεύδοντας ωστόσο να καταδικάσει «και όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες».