Μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 4.000 υπάλληλοι και στη διάρκεια του 2014 θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 απολύσεις, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Αντώνης Μανιτάκης τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε ανθρωποθυσίες» και εξήγησε από που θα βρεθούν οι προς αποχώρηση δημόσιοι υπάλληλοι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι ενώ μέχρι ίσως αφηνόταν να εννοηθεί «ότι θα μπορούσαν να γίνουν αθρόες, οριζόντιες, αυθαίρετες απολύσεις», τώρα αυτό που μπήκε στο μνημόνιο, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, ήταν ότι «αυτές οι αναγκαστικές αποχωρήσεις πρέπει να προέρχονται από ορισμένες πηγές, να ακολουθούν κάποιους κανόνες και κάποιες διαδικασίες και να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και κυρίως να γίνονται μετά από μελέτες και από αξιολόγηση».

Ο υπουργός εξήγησε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000υπάλληλοι,σταδιακά όμως, αρχίζοντας ήδη από τους πρώτους μήνες και στη διάρκεια του 2014, θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 αποχωρήσεις. «Ανά τετράμηνο, υπάρχει ένας στόχος», σημείωσε.

Όσον αφορά στο που θα βρεθούν, δήλωσε ότι η μία «πηγή» είναι αυτοί οι οποίοι είναιπειθαρχικά υπόλογοιγια σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Όπως είπε, την τελική κρίση θα την κάνουν τα αρμόδια όργανα: τα Πειθαρχικά όργανα ή το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε το θεσμό της αυτοδίκαιας αργίας προσθέτοντας δύο ακόμα αδικήματα και απ’ αυτή την ενεργοποίηση προέκυψε ότι 840 ή 890 δημόσιοι υπάλληλοι που ήτανε ποινικά υπόδικοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα έπρεπε να εμπέσουν στο καθεστώς της αργίας και άρα αυτοί να πάρουν το 1/3 του μισθού τους.Αναφορικά με το σύνολο των υπαλλήλων που θα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι περισσότεροι από 1.000.

Αναφερόμενος σε όσους έχουν δηλώσειψεύτικα προσόντα, είπε ότι «υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες, υπάρχει το σώμα των ελεγκτών, των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης, υπάρχει και μια συλλογική ευθύνη των αρμοδίων αρχών και ιδίως και των υπηρεσιών προσωπικού ή διοικητικού, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τους φακέλους», προσθέτοντας ότι «οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των προσόντων μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή».

Η δεύτερη πηγή απ’ όπου θα βρεθούν οι 15.000 υπάλληλοι, είναι από τιςσυγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.Στο σημείο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί η χώρα να δυσφημείται, δεν μπορεί να δυσφημούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί ο μοναδικός λόγος συζήτησης να είναι αυτός, το πώς θα φύγουνε και τι θα γίνει με αυτούς τους οργανισμούς που εν πάση περιπτώσει είτε είναι περιττοί, είτε είναι άχρηστοι και να μην συζητάμε για την ουσία της διοικητικής μεταρρύθμισης. Είμαστε αποφασισμένοι με σύστημα, με αξιολόγηση των δομών, με μελέτες σκοπιμότητος, το συντομότερο δυνατό συνολικά η κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, να καθορίσουμε ποιοι οργανισμοί δεν χρειάζεται να υπάρχουν».

Αναφερόμενος στον αριθμό των υπαλλήλων που θααξιολογηθούν -όχι που θα φύγουν-, από τους φορείς που είναι υπό συγχώνευση, ή υπό κατάργηση, ή υπό αξιολόγηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να είναι 50.000 με 70.000.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότιη απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευσηενός Οργανισμού είναι αρμοδιότητα του κάθε υπουργείου στο οποίο υπάγεται ο φορέας αυτός. «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε. Εκείνο που δεν μπορώ ακόμα να προκαθορίσω με ακρίβεια είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί» σημείωσε.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι πάρα πολύ οργανισμοί, ιδίως του ιδιωτικού δικαίου, που έγιναν πρόσφατα ή παλαιότερα, έχουν γίνει με κριτήρια πελατειακά. Οπως είπε «θα αρχίσουμε απ’ τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά επαναλαμβάνω θα γίνει μια αξιολόγηση της σκοπιμότητάς τους ή όχι».

Αναφερόμενος στηναναλογία 1:1,δηλαδή15.000 απολύσεις για 15.000 προσλήψεις,ο Αντώνης Μανιτάκης επισήμανε ότι «πείσαμε την τρόικα ότι τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να τους συνδυάζουμε με ποιοτικούς… Βεβαίως εννοούμε 15.000 προσλήψεις εφόσον φύγουν 15.000… Μέσω ΑΣΕΠ και με τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία μας».

Είπε ακόμα ότι οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης στα 17 υπουργεία, οι οποίοι θα καταγραφούν και θααποτυπωθούν τα προσόντα, τους προκειμένου να επανατοποθετηθούν στις νέες διευθύνσεις ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο ή σε άλλη διεύθυνση, είναι 58.000. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε «τιτάνιο» το έργο της αξιολόγησης.

Τόνισε ότι «όλα αυτά θα γίνουν με τιςεγγυήσεις του κράτους πρόνοιας,τις εγγυήσεις δηλαδή που έχει, που οφείλει να έχει μέσα από την σύμβαση που έχει υπογράψει και με τη διαδικασία της πρόσληψης… Δεν θα κάνουμε καμιά ανθρωποθυσία, και δικαστήρια,δόξα τω Θεώ, έχουμε στον τόπο αυτό και κράτος δικαίου έχουμε και είμαστε αποφασισμένοι φυσικά να μην κάνουμε καμιά αυθαιρεσία».

Αναφερόμενος στηδιαθεσιμότητα, είπε ότι μέσα σε τρεις μήνες 1.986 υπάλληλοι μετακινήθηκαν και τηρήθηκε αυτή η διαδικασία, σημειώνοντας ότι «όσο και αν φαίνονται ισχνά ακόμα δείγματα, η κυβέρνηση αυτή συλλογικά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει».

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές αποφάσεις για τηδιαθεσιμότητα, τόνισε: «Τις ξεπεράσαμε. Αθρόα έσπευσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι να δηλώσουν ότι θέλουν να μετακινηθούνε. Ξέρετε τι φοβούνταν μέχρι τώρα; Μήπως δεν τηρήσουμε το λόγο μας -ότι θα κινηθούν αντικειμενικές διαδικασίες- και ότι θα μπει πάλι το μέσο. Τηρήσαμε τις διαδικασίες υπό την εγγύηση του ΑΣΕΠ και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Ευχαριστίες δεχθήκαμε και συγχαρητήρια τηλεγραφήματα».

Ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε ότιδεν θα υπάρξει πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου»για δημοσίους υπαλλήλους. «Δεν θα κάνουμε ξανά προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν είπαμε ότι θα κάνουμε μια εξαγορά και η εθελούσια αφορά μόνο για τους οργανισμούς που καταργούνται».

Κλείνοντας, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση παγκοσμίου πολέμου και ζούμε ένανπαγκόσμιο οικονομικό πόλεμοκαι χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ως τη «σύγχρονη τέχνη του πολέμου… Να ξέρεις ποιος είναι ο αντίπαλος, ποια είναι η δύναμή του, ποια είναι η δικιά σου αδυναμία, που πρέπει να στοχεύσεις, τι πρέπει επιχείρημα, τι συμμαχίες θα κάνεις. Ητανε πολύ δύσκολη, τρομακτική εμπειρία, το ομολογώ».