Δεκατρείς Γερμανοί, πρώην στελέχη της Siemens, καλούνται σε απολογία από τους τρεις ανακριτές, Μαρία Νικολακέα, Ιωάννη Φιοράκη και Νίκο Πιπιλίγκα, που χειρίζονται την υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, αντιμετωπίζοντας βαριά κακουργήματα. Οι κλήσεις αποστέλλονται στην Εισαγγελία του Μονάχου μέσω της Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών.

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για την ελληνική πτυχή του διεθνούς σκανδάλου τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας καλούνται να διαβούν το κατώφλι των ελλήνων ανακριτών με την ιδιότητα του κατηγορουμένου.
Μεταξύ τους είναι και ο άλλοτε πανίσχυρος επικεφαλής της εταιρείας, επί 12 χρόνια διευθύνων σύμβουλός της, Χάινριχ Φόν Πίρερ, πρόσωπο πολιτικά ισχυρό και σήμερα στη χώρα του, πρώην σύμβουλος και επιπλέον, στενός φίλος της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ.
Ο Χάινριχ Φον Πίρερ δεν κατηγορήθηκε ποτέ από την γερμανική δικαιοσύνη, απλώς απομακρύνθηκε από την εταιρεία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου το 2007, και πλήρωσε ένα χρηματικό πρόστιμο μερικών εκατομμυρίων ευρώ.
Στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα, τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του, θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Κλήσεις εστάλησαν το πρωί της Παρασκευής και στους Ράινχαρντ Ζίκακτσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, όπως επίσης τους Ρίχτερ, Νόιμπεργκερ, Νιντλ, Κοχ, Γιάγκεμαν, Γκεμπάουερ, Γιουνγκ, Γκανσβιντ, Μπεντζάου και Γιάσπερ.
Σημειώνεται ότι τα κατηγορητήρια μεταφράζονταν επί μήνες, προσελήφθη μάλιστα ως εμπειρογνώμονας δικηγόρος για τη διαδικασία αυτή, αφού δεν δίνονταν οι σχετικές πιστώσεις, αλλά και λόγω της γενικότερης αδυναμίας της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Από ελληνικής πλευράς κλήσεις από τους ανακριτές θα λάβουν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και Πρόδρομος Μαυρίδης.
Σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν, είτε οι γερμανοί είτε οι έλληνες κατηγορούμενοι, σύμφωνα με πηγές της ανάκρισης, θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Πάντως δεν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η παρουσία των κατηγορουμένων στις δίκες στη χώρα μας, ακόμη και αν πρόκειται για κακουργήματα.
Η μεγάλη υπόθεση του ΟΤΕ βαδίζει στην ολοκλήρωσή της. Ηδη έχουν κληθεί και έχουν απολογηθεί περίπου εβδομήντα πρόσωπα ως κατηγορούμενοι. Τα ευρήματα, ωστόσο, για τα χρήματα που διοχετεύθηκαν σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ είναι ιδιαίτερα φτωχά και δεν ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχει δοθεί στον κατηγορούμενο, πρώην υποδιευθυντή του Οργανισμού, Γιώργο Σκαρπέλη.
Το μεγαλύτερο ποσό των χρημάτων, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει διακινηθεί από τον Πρόδρομο Μαυρίδη (περίπου 190 εκατ. ευρώ), χωρίς πάντως να έχει εντοπιστεί ποτέ ούτε μία καταβολή. Περίπου 40 εκατ. ευρώ έχουν παγώσει στην Ελβετία.
Δωροδοκίες σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ έχουν εντοπιστεί και από τους λογαριασμούς των Χρήστου Καραβέλα και Ηλία Γεωργίου (υπάρχει έμβασμα και προς τον Αναστάσιο Μαντέλη).
Ωστόσο για τον πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas, Μ. Χριστοφοράκο, δεν έχει εντοπιστεί κανένα έμβασμα, ούτε καταβολή προς πολιτικό πρόσωπο ή στέλεχος του ΟΤΕ.
Η ολοκλήρωση της δικογραφίας αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. Από την άλλη πλευρά η υπόθεση των πυραύλων Patriot θα τεθεί, όπως όλα δείχνουν, στο αρχείο.