Με 10 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περίπου 50.000 παραγωγούς σε μικρά νησιά του Αιγαίου με στόχο τη διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων. Τα ποσά, τα οποία αφορούν την ενίσχυση για το 2012, αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους πριν το Πάσχα και ειδικότερα το διάστημα από 23 έως 29 Απριλίου.
Στα μικρά νησιά του Αιγαίου καλλιεργούνται 966.000 στρέμματα με ελιές, οι οποίες προορίζονται κυρίως για την παραγωγή ελαιολάδου. Το πρόγραμμα ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών μικρών νησιών του Αιγαίου έχει σκοπό τη διατήρηση των ελαιώνων στις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελαιώνες συντηρούνται και διατηρούνται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται καλές συνθήκες παραγωγής.
Η ενίσχυση αυτών των καλλιεργητών κρίνεται από το υπουργείο απαραίτητη διότι το κόστος καλλιέργειας της ελιάς σε αυτά τα μικρά νησιά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2.500 ευρώ ανά εκτάριο (10 στρέμματα). Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους παραγωγής είναι ο τεμαχισμός του κλήρου, το δύσβατο των περιοχών, το υψηλό κόστος μεταφοράς των απαραίτητων γεωργικών μηχανημάτων, οι υψηλές τιμές των φυτοπροστατευτικών ουσιών καθώς και η διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας (π.χ. πεζούλες)
.