Προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή ζήτησαν και πήραν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», τον περασμένο Φεβρουάριο, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Την απόφαση να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη είχε λάβει νωρίτερα την Τετάρτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων στα Δικαστήρια Πολυγύρου.

Υστερα απ’ αυτή την απόφαση, προσήλθαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο ανακριτής και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού καθώς και άλλα άτομα που αντιτίθενται στην επένδυση στις Σκουριές και φώναζαν συνθήματα.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή ενώ η οδός Μοναστηρίου, όπου βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο, είχε αποκλειστεί από νωρίς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γενετικό υλικό του ενός εκ των συλληφθέντων φαίνεται ότι έχει ταυτοποιηθεί με δείγμα DNA από σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το σημείο της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές, ενώ στο σπίτι του δεύτερου εντοπίστηκε καραμπίνα που όπως προέκυψε από την βαλλιστική εξέταση χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.

Πριν από δύο εβδομάδες η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος 20 ατόμων για την συγκεκριμένη επίθεση. Η δίωξη αφορούσε συνολικά επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού. Οι κατηγορίες δεν ήταν προσωποποιημένες, έργο το οποίο επρόκειτο να αναλάβει ο ανακριτής.

Εν τω μεταξύ μετά τις φθορές που προκλήθηκαν τα ξημερώματα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία του.

Στο αστυνομικό τμήμα εισέβαλαν οι κάτοικοι της Ιερισσού μόλις έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν οι δύο άνδρες, ηλικίας 44 και 33 ετών. Προξένησαν υλικές ζημιές, καίγοντας έγγραφα και σπάζοντας έπιπλα.