Στις 23 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών όσων ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος τις εφετινές εξετάσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές.

Φέτος η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 δεν θα διακινηθεί σε έντυπη μορφή, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το Διαδίκτυο σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας τις σχολικές μονάδες.
Οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται, πάντως, να αντιμετωπίσουν φέτος αυξημένο ανταγωνισμό για την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές, καθώς οι θέσεις έχουν μειωθεί κατά 30%.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προκηρύσσεται διαγωνισμός επιλογής σπουδαστώντωνΑνωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), και των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Ο αριθμός των υποψήφιων που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχόλες των Ενόπλων Δυνάμεων, θα ανακοινωθεί μετά την υπογραφή και δημοσίευση της κοινής απόφασης των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.
Για την επιλογή των υποψηφίων η εγκύκλιος ορίζει: Ολοι οι υποψήφιοι/ες για τα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ, που μετέχουν στις
εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει επιπλέον να έχουν
κριθεί κατάλληλοι σε ιδιαίτερες εξετάσεις «Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)» (Ψυχομετρικές, Υγειονομικές, Αθλητικές) του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Η τελική επιλογή και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων για κάθε Στρατιωτική Σχολή γίνεται από το υπουργείο Παιδείας.
Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ είναι τα εξής:
α. Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι/ες ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την εισαγωγή τους στα ΑΣΕΙ –ΑΣΣΥ, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας.
β. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, όπως ορίζουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
γ. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που θα τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας.
δ. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον κόσμια.
ε. Ηλικία
Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι – ες των ΑΣΕΙ –ΑΣΣΥ θα πρέπει:
(1) Να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή καθείρξεως για
οποιοδήποτε έγκλημα ή σε φυλάκιση για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδορκία, ανυποταξία, λιποταξία, για παράβαση των
Νόμων περί προστασίας της Χώρας, του Πολιτεύματος και της ελευθερίας των Πολιτών, προσβολή της Σημαίας ή του Στρατού, νομοθεσίας σχετικής με τα ναρκωτικά, αρχαιότητες και της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας, καθώς και να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή να διώκονται για κάποιο από τα εγκλήματα αυτά.
(2) Να μη διώκονται για εγκλήματα ή αδικήματα που
συνεπάγονται τις παρεπόμενες ποινές των άρθρων 59-65 του Ποινικού Κώδικα.
(3) Να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους και να μην έχουν αποβληθεί ή απολυθεί στο παρελθόν από καμιά Στρατιωτική Σχολή (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ) για λόγους υγείας και πάντως, όπως ειδικά ορίζεται για τις περιπτώσεις αυτές, από τον Οργανισμό κάθε Σχολής.
(4) Να μην έχουν καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος/α, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του σε ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων, εφαρμογής τυγχάνουν οι σχετικές διατάξεις των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Σχολών και ενδεχομένως του Ποινικού Κώδικα και του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Δικαιολογητικά – Υποβολή – Ελεγχος
Οσοι/ες έχουν τα παραπάνω προσόντα και επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις ΠΚΕ για μια ή περισσότερες Σχολές, πρέπει αφενός να δηλώσουν αυτές τις σχολές στο Μηχανογραφικό Δελτίο του υπουργείου Παιδείας.
Αφετέρου απαιτείται να υποβάλουν, με συστημένη επιστολή το αργότερο μέχρι 23 Απριλίου 2013 (ευανάγνωστη ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας, δημοσίας ή ιδιωτικής), μια πλήρη σειρά δικαιολογητικών που αναγράφονται στις παραγράφους 1 και 2 του Παραρτήματος «ΣΤ» μόνο στη Σχολή πρώτης προτίμησής τους ή στη ΔΑΕ αν αυτή είναι Σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Προσοχή: Μετά την ημερομηνία αυτή δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής.
Ολόκληρη η προκήρυξη εδώ.