από metereologos.gr
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017
 

Αποθήκες κρατουμένων μεταναστών ή κέντρα φιλοξενίας

Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας τους, τα κέντρα κράτησης είναι γεμάτα και ετοιμάζονται καινούρια
Αποθήκες κρατουμένων μεταναστών ή κέντρα φιλοξενίας
Κακές συνθήκες διατροφής και ακόμα χειρότερες συνθήκες υγιεινής για τους περίπου 5.000 επί μακρόν κρατούμενους μετανάστες (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Άνθρωποι που μένουν σε χώρους στους οποίους αντιστοιχούν ελάχιστα τετραγωνικά στον καθένα. Κακές συνθήκες διατροφής και ακόμα χειρότερες συνθήκες υγιεινής. Περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταθέσει αίτηση εθελοντικού επαναπατρισμού ή ασύλου και παραμένουν «φιλοξενούμενοι» εκεί για μήνες αγνοώντας τι θα τους συμβεί.

Την ίδια στιγμή και παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως ανέφεραν «Τα Νέα» της Δευτέρας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην δημιουργία καινούργιων κέντρων  κράτησης, με στόχο να εξασφαλιστεί χώρος για τον διπλασιασμό των κρατουμένων. Σημειώνεται ότι στα υφιστάμενα κέντρα στοιβάζονται σήμερα περίπου 5.000 μετανάστες.

Ένα περίπου χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας τους, παρά την κατακραυγή από ομάδες πολιτών και κόμματα για το εγχείρημα, τα κέντρα δε φαίνεται να πετυχαίνουν ούτε τον διακηρυγμένο στόχο τους. Να λειτουργήσουν δηλαδή ως προσωρινοί χώροι φιλοξενίας για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώσπου οι μετανάστες που έμεναν σε αυτά να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

«Είδαμε ανθρώπους να μένουν σε άθλιες συνθήκες. Σαπούνι είχε να τους δοθεί για μήνες. Σε κάθε οχτώ άντρες αντιστοιχούσε ένα ξυραφάκι για ξύρισμα. Ασθένειες όπως η ψωρίαση ήταν πανταχού παρούσες. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους μετανάστες ως "κίνδυνο για τη δημόσια υγεία" και την ίδια στιγμή  τους αναγκάζει να ζουν σε τέτοιες συνθήκες» λέει η Βασιλική Κατριβάνου, μία από τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκαν τη Δευτέρα το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, ύστερα από τις δύο περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας που καταγγέλθηκαν.

«Συνομιλήσαμε με έναν από τους δυο ανθρώπους που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν. Ο συγκεκριμένος είχε κάνει αίτηση εθελοντικού επαναπατρισμού εδώ και επτά μήνες όμως είτε απευθύνεται στην πρεσβεία της χώρας του, είτε στις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να μάθει τίποτα για την υπόθεση  του» λέει η κυρία Κατριβάνου.

Οι περισσότεροι έγκλειστοι της Αμυγδαλέζας βρίσκονται εκεί ήδη από το καλοκαίρι, και συνεχώς φτάνουν και άλλοι κρατούμενοι. «Είναι απαράδεκτο· το μόνο αδίκημα που έχουν διαπράξει είναι η μη νόμιμη είσοδος στη χώρα. Πολλοί μάλιστα έχουν ζητήσει άσυλο ή επαναπατρισμό, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν για πολλούς μήνες ακόμα και χρόνια  σε αυτές τις συνθήκες», παρατηρεί η βουλευτής.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με όσα αναφέρουν  παράγοντες των μεταναστευτικών οργανώσεων τα κέντρα κράτησης, όπως και οι επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς», «έχουν μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα όσον αφορά το αν αποθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση» λέει ο Γιούνους Μοχαμαντί από το Αφγανιστάν, ο οποίος ζει εδώ και έντεκα χρόνια στη χώρα μας και είναι  πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

«Όσοι έρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως το Αφγανιστάν ή τη Σύρια, οι οποίοι και δικαιούνται να κάνουν αίτηση παροχής ασύλου, θα έρθουν ούτως ή άλλως. Η κατάσταση στις χώρες τους είναι τέτοια που όπως και να είναι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν τους φοβίζει τίποτα. Αυτό που έχει μειωθεί είναι η μετανάστευση από άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν. Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου συνδέεται περισσότερο με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, παρά με τις επιχειρήσεις του "Ξένιου Δία"».

Ο ίδιος δεν θεωρεί πως τα κέντρα κράτησης λύνουν κανένα πρόβλημα. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τη δύναμη να το λύσει μόνη της».

Ενήλικοι και ανήλικοι μαζί

«Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για την εξακρίβωση του αν όσοι μένουν στα κέντρα είναι ανήλικοι ή όχι. Πιθανότατα σε αυτά κρατούνται παρανόμως και πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι» λέει από την πλευρά της η Ιωάννα Κοτσιώνη, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Η κυρία Κοτσιώνη έχει επισκεφθεί τους τελευταίους μήνες τα κέντρα κράτησης στο Παρανέστι Δράμας, στην Κομοτηνή και στον Έβρο. «Παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις τόσο σε υλικά, όπως είδη καθαρισμού, όσο και υπηρεσίες· π.χ. οι διερμηνείς ειδικότητα απολύτως απαραίτητη απουσιάζουν ή είναι σπάνιοι» λέει η κυρία Κοτσιώνη.

Λόγω θέσεως, πάντως, ως εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αρνείται να τοποθετηθεί ευθέως στο ζήτημα της διατήρησης ή μη των κέντρων κράτησης. «Το βέβαιο είναι πως η κράτηση έχει επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και την σωματική υγεία των μεταναστών που διαμένουν σε αυτά», σημειώνει η κυρία Κοτσιώνη.  

EΛ.ΑΣ.: Κανονικά η σίτιση των μεταναστών

Όσον αφορά τις τελευταίες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών από τους αστυνομικούς που τους επιτηρούν, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο vima.gr, σχολίασαν μόνον πως «δεν υπήρξε αναφορά για χρήση γκλόμπ από την πλευρά των αστυνομικών στην Αμυγδαλέζα». Σε ότι αφορά το ζήτημα της απεργίας πείνας, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το μεσημέρι της Τρίτης όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται στο Κέντρο συμμετείχαν κανονικά στο γεύμα που τους παρασχέθηκε. Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενταση (και) στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αλλοδαπών στην Κόρινθο 
Απεργία πείνας ξεκίνησαν χιλιάδες μετανάστες σε κέντρα κράτησης 
Ν. Δένδιας: Κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλα τα μεγάλα νησιά 
Κέντρα κράτησης μεταναστών και στα νησιά, εξετάζει η κυβέρνηση 
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Ακόμα κι η φωτογραφία παραπέμπει περισσότερο σε Νότια Αφρική παρά Ελλάδα... | 10/04/2013 20:32
  Σίγουρα ο 16χρονος που είδε πολλές ανάλογες φωτο στα έντυπά σας δεν θα αργήσει να πάρει το «καλάσνικοβ». Με αυτή την ακραία και εκτός πραγματικότητας και εθνικής συνείδησης προπαγάνδα, σχεδόν 40χρ τώρα, βοηθήσατε στη δημιουργία της αριστερής ακρότητας στην Ελλάδα. Ολόκληρη η Ευρώπη μας κοροϊδεύει ότι από το ’74 και μετά κατασκευάζουμε περισσότερες αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις και αριστερό-αναρχικούς παρά προϊόντα, γι’ αυτό φαλιρίσαμε. Ότι άλλο κατασκευάζαμε, οι αριστερές διακυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΝΔ, το εξαφάνισαν. Τώρα μόνο απεργίες, αφίσες περί λαϊκών επαναστάσεων στο Παρθενώνα και «γκαζάκια» (όπως χαϊδευτικά αποκαλείτε τις βόμβες) κατασκευάζουμε.
  Φώτης
  απάντηση92
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απόσπασμα ομιλίας του Χένρυ Κισιγκερ... | 10/04/2013 20:16
  Τον Σεπτέμβριο του 1994 σε εκδήλωση βραβεύσεως του . : ."..Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι'αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες.Τότε ίσως συνετισθεί.Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα ,τη θρησκεία,τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα,ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί,να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια,να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή,σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας ,για την πολιτική των ΗΠΑ". Απόλυτα συνεπείς σε αυτό το δόγμα των ξένων δυνάμεων , οι αριστεροκουλτουριάρηδες της Ελλάδος για την επίτευξη αυτού του στόχου .
  Άλλοτε απροκάλυπτα και άλλοτε συγκεκαλυμμένα
  απάντηση62
   
   
  Γιγαντα Χρυσοχοιδη | 10/04/2013 19:31
  Ειχε πει το περιφημο: Δεν θα φυγει κανεις! Καταλαβαινετε τι ανθρωπους στελνατε στη Βουλη....
  ΑΖ
  απάντηση40
   
   
  Ε ας επιταχυνθουν | 10/04/2013 14:31
  οι διαδικασιες απελασης. Δεν μπορω να σκεφτω καποια αλλη λυση
  Gguu
  απάντηση382
   
   
  καταναγκαστηκα εργα | 10/04/2013 13:51
  αντι να τρωνε απο τους φορους που πληρωνει ο συνταξιουχος, θα επρεπε να τρωνε εαν αποδιδουν κοινωφελες εργο.μια συμβουλη για την Κυρια Κατριβανου αντι να κανουν ψηφοθηρια να πληρωνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα εξτρα,εχουν καταντησει την Ελλαδα ξεφραγο αμπελι.
  Νικος Κουζελης
  απάντηση398
   
   
  ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ | 10/04/2013 13:33
  Θέλετε να μας πείσετε ότι εμείς οι Ελληνες πολίτες που υποστήκαμε μείωση μισθών-συντάξεων 40%, που μας έχουν εξοντώσει από φόρους ,χαράτσια, αυξήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα, και παγώσαμε όλο τον χειμώνα, να πληρώσουμε και άλλους φόρους για να ζούνε καλύτερα οι λαθρομετανάστες.Πάρτε το απόφαση , το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της από αυτήν εγκληματικότητας αν δεν λυθεί θα οδηγήσει την χώρα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις μέχρι και εμφύλιο.
  ΚΩΣΤΑΣ
  απάντηση428
   
   
  No no no | 10/04/2013 13:27
  Οσο περνανε την Τουρκια για να ερθουν εδω, δεν τους πιστευω. Η Τουρκια ειναι πιο φιλικη σε αυτους χωρα και τεραστια. Αλλα ο λογος που ερχοντε εδω, ειναι για να φτασουν σε καποια βορειοευρωπαικη χωρα. Να παρουν τζαμπα σπιτι και επιδομα και να αρχισουν να γεννοβολανε, αφου ετσι και αλλιως δεν ειναι συμβατοι με αυτους τους λαους και δεν υπαρχει περιπτωση να δουλεψουν πουθενα. Να αγορασουν και μερσεντες μοντελο του `70 για 500 ευρω να στελνουν φωτογραφιες στη πατριδα τους. Να απαντησουμε και στη Τουρκια πως θα κτισουμε οσα τζαμια χρειαζονται οταν παρει τις εκατονταδες χιλιαδες λαθρομεταναστων που μας εστειλε πισω, και δουμε ποσους μουσουλμανους εχουμε.
  Λεωνιδας Κ
  απάντηση419
   
   
  Πάντα τρισάθλια αριστερή συνηγορία σε παρανόμους... | 10/04/2013 12:39
  Άλλο ένα κατάπτυστο άρθρο από αριστερούς δημοσιογράφους που ιδεοληπτικά αποσκοπούν στην καταστροφή του ελληνικού έθνους και της χώρας. Πρώτον, δεν είναι μετανάστες αλλά λάθρα εισελθόντες παράνομοι. Δεύτερον, είναι γελοίο να υπονοείται ότι κακώς είναι έγκλειστοι, λες και τους χρωστάμε τη χώρα μας! Να μείνουν έγκλειστοι μέχρι να απελαθούν τα αποβράσματα. Όποιοι τους αφήσουν ελεύθερους είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που θα διαπράξουν σε βάρος αθώων πολιτών. Οι αριστεροί όμως ηδονίζονται με τα εγκλήματα των λαθροκάφρων διότι η ουσία της ιδεολογίας τους είναι η μανία καταστροφής, όπως φαίνεται από τα σπασμένα μάρμαρα, από το περιοδικό κάψιμο της Αθήνας, από την υποστήριξη σε δολοφόνους. Άθλιοι!
  Ιστορικός
  απάντηση549
   
   
   
  Προς τους συντακτες του αρθρου | 10/04/2013 12:28
  Δεν προκειται για"μεταναστες".αλλα για λαθρομεταναστες,καλο θα ηταν αν θελετε να λεγεστε αντικειιμενικοι να χρησιμοποιειτε τον σωστο χαρακτηρισμο
  μητσος
  απάντηση6311
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ξεφτιλες | 10/04/2013 12:09
  Ενας απο τους λογους που η ΧΑ ειναι στο 15% ειναι ακριβως τετοια αρθρα. Αντι να ασχολουμαστε, με τα δικα μας προβληματα και τα προβληματα χιλιαδων Ελληνων που εκτος απο την κριση εχουν να αντιμετωπισουν και τις ορδες Πακιστανων, Αλβανων κλπ ευγενεις φαρες, ασχολουμαστε με το αν τρωνε καλα τα κακομοιρα τα παιδια η πως ειναι οι συνθηκες κρατησης. Μα ειναι προφανες: και τρωνε και ζουνε 100 φορες καλυτερα απο τις τριτοκοσμικες χωρες απο οπου που μας ηρθαν και γιαυτο και κανεις δεν θελει να φυγει, και ολοι εξακολουθουν να ερχονται! Πρεπει να φτιαχτουν ακομα περισσοτερα τετοια κεντρα κρατησης, και θα πρεπει με συνοπτικες διαδικασιες να στελνονται ολοι αυτοι πισω στις χωρες τους!
  Αντωνης
  απάντηση5913
   
-