Άνθρωποι που μένουν σε χώρους στους οποίους αντιστοιχούν ελάχιστα τετραγωνικά στον καθένα. Κακές συνθήκες διατροφής και ακόμα χειρότερες συνθήκες υγιεινής. Περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταθέσει αίτηση εθελοντικού επαναπατρισμού ή ασύλου και παραμένουν «φιλοξενούμενοι» εκεί για μήνες αγνοώντας τι θα τους συμβεί.
Την ίδια στιγμή και παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως ανέφεραν «Τα Νέα» της Δευτέρας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην δημιουργία καινούργιων κέντρων κράτησης, με στόχο να εξασφαλιστεί χώρος για τον διπλασιασμό των κρατουμένων. Σημειώνεται ότι στα υφιστάμενα κέντρα στοιβάζονται σήμερα περίπου 5.000 μετανάστες.
Ένα περίπου χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας τους, παρά την κατακραυγή από ομάδες πολιτών και κόμματα για το εγχείρημα, τα κέντρα δε φαίνεται να πετυχαίνουν ούτε τον διακηρυγμένο στόχο τους. Να λειτουργήσουν δηλαδή ως προσωρινοί χώροι φιλοξενίας για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώσπου οι μετανάστες που έμεναν σε αυτά να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
«Είδαμε ανθρώπους να μένουν σε άθλιες συνθήκες. Σαπούνι είχε να τους δοθεί για μήνες. Σε κάθε οχτώ άντρες αντιστοιχούσε ένα ξυραφάκι για ξύρισμα. Ασθένειες όπως η ψωρίαση ήταν πανταχού παρούσες. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους μετανάστες ως «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» και την ίδια στιγμή τους αναγκάζει να ζουν σε τέτοιες συνθήκες» λέει η Βασιλική Κατριβάνου, μία από τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκαν τη Δευτέρα το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, ύστερα από τις δύο περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας που καταγγέλθηκαν.
«Συνομιλήσαμε με έναν από τους δυο ανθρώπους που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν. Ο συγκεκριμένος είχε κάνει αίτηση εθελοντικού επαναπατρισμού εδώ και επτά μήνες όμως είτε απευθύνεται στην πρεσβεία της χώρας του, είτε στις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να μάθει τίποτα για την υπόθεση του» λέει η κυρία Κατριβάνου.
Οι περισσότεροι έγκλειστοι της Αμυγδαλέζας βρίσκονται εκεί ήδη από το καλοκαίρι, και συνεχώς φτάνουν και άλλοι κρατούμενοι. «Είναι απαράδεκτο· το μόνο αδίκημα που έχουν διαπράξει είναι η μη νόμιμη είσοδος στη χώρα. Πολλοί μάλιστα έχουν ζητήσει άσυλο ή επαναπατρισμό, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν για πολλούς μήνες ακόμα και χρόνια σε αυτές τις συνθήκες», παρατηρεί η βουλευτής.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες των μεταναστευτικών οργανώσεων τα κέντρα κράτησης, όπως και οι επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς», «έχουν μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα όσον αφορά το αν αποθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση» λέει ο Γιούνους Μοχαμαντί από το Αφγανιστάν, ο οποίος ζει εδώ και έντεκα χρόνια στη χώρα μας και είναι πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.
«Όσοι έρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως το Αφγανιστάν ή τη Σύρια, οι οποίοι και δικαιούνται να κάνουν αίτηση παροχής ασύλου, θα έρθουν ούτως ή άλλως. Η κατάσταση στις χώρες τους είναι τέτοια που όπως και να είναι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν τους φοβίζει τίποτα. Αυτό που έχει μειωθεί είναι η μετανάστευση από άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν. Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου συνδέεται περισσότερο με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, παρά με τις επιχειρήσεις του «Ξένιου Δία»».

Ο ίδιος δεν θεωρεί πως τα κέντρα κράτησης λύνουν κανένα πρόβλημα. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τη δύναμη να το λύσει μόνη της».
Ενήλικοι και ανήλικοι μαζί

«Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για την εξακρίβωση του αν όσοι μένουν στα κέντρα είναι ανήλικοι ή όχι. Πιθανότατα σε αυτά κρατούνται παρανόμως και πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι» λέει από την πλευρά της η Ιωάννα Κοτσιώνη, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
Η κυρία Κοτσιώνη έχει επισκεφθεί τους τελευταίους μήνες τα κέντρα κράτησης στο Παρανέστι Δράμας, στην Κομοτηνή και στον Έβρο. «Παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις τόσο σε υλικά, όπως είδη καθαρισμού, όσο και υπηρεσίες· π.χ. οι διερμηνείς ειδικότητα απολύτως απαραίτητη απουσιάζουν ή είναι σπάνιοι» λέει η κυρία Κοτσιώνη.
Λόγω θέσεως, πάντως, ως εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αρνείται να τοποθετηθεί ευθέως στο ζήτημα της διατήρησης ή μη των κέντρων κράτησης. «Το βέβαιο είναι πως η κράτηση έχει επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και την σωματική υγεία των μεταναστών που διαμένουν σε αυτά», σημειώνει η κυρία Κοτσιώνη.
EΛ.ΑΣ.: Κανονικά η σίτιση των μεταναστών
Όσον αφορά τις τελευταίες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών από τους αστυνομικούς που τους επιτηρούν, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο vima.gr, σχολίασαν μόνον πως «δεν υπήρξε αναφορά για χρήση γκλόμπ από την πλευρά των αστυνομικών στην Αμυγδαλέζα». Σε ότι αφορά το ζήτημα της απεργίας πείνας, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το μεσημέρι της Τρίτης όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται στο Κέντρο συμμετείχαν κανονικά στο γεύμα που τους παρασχέθηκε.