Εντατικοποιούνται οι περιπολίες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο ανατολικό Αιγαίο, αφού παρά τη ραγδαία μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται αύξηση στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν 880 άτομα, από 31 που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Στην πλειοψηφία τους οι αλλοδαποί, όπως και οι διακινητές, είναι υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν.

«Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη στρατηγική για τη θωράκιση και την αποτελεσματική προστασία των θαλασσίων συνόρων. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε τέσσερις ισοδύναμους πυλώνες: Τα εθνικά μέτρα επιτήρησης, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, τη διακλαδική συνεργασία και τη διεθνή συνεργασία. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.