Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας πραγματοποίησαν αυτήν τη φορά την έφοδό τους μέλη της Χρυσής Αυγής (είχε προηγηθεί ανάλογη «έφοδος δύο μήνες πριν στο νοσοκομείο της Τρίπολης). Χθες το βράδυ, Δευτέρα 8 Απριλίου, μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν έλεγχο-επιθεώρηση για αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες με επικεφαλής τον βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση.

«Τα μέλη της Χρυσής Αυγής μαζί με τον βουλευτή κ. Κουκούτση εισέβαλαν στο νοσοκομείο για να ελέγξουν εάν υπάρχουν αδήλωτες αποκλειστικές νοσοκόμες» δηλώνει στο «Βήμα» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Μπέζος και εξηγεί τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εφόδου: «Ανέβηκαν στον όροφο της Α’ Παθολογικής Κλινικής, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ασφάλεια του νοσοκομείου. Εκεί τους ρώτησαν για ποιον λόγο βρίσκονται εκεί. Όταν το κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής εξήγησε τον λόγο οι υπάλληλοι της ασφάλειας τους εμπόδισαν να εισέλθουν στους θαλάμους και τους διευκρίνισαν πως δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για να πράξουν έναν τέτοιο έλεγχο».

Η κίνηση αυτή, όπως ήταν λογικό, εξόργισε τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Τέτοιου είδους πρακτικές που έρχονται να υποκαταστήσουν τη θεσμοθετημένη λειτουργία των αρμόδιων αρχών δεν έχουν θέση στη δημοκρατικώς συντεταγμένη Πολιτεία μας».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την απασχόληση αλλοδαπών ως αποκλειστικών νοσοκόμων, η διοίκηση του νοσοκομείου υπογραμμίζει ότι «καθημερινά παρακολουθεί, ελέγχει, εποπτεύει και συνεργάζεται με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας που εμπλέκονται στο θέμα (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Αστυνομία, Εισαγγελία, Σωματείο των Αποκλειστικών Νοσοκόμων)».

Συμπλοκή με αθίγγανους

Τη στιγμή που τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποχωρούσαν από το κτίριο του νοσοκομείου ήρθαν αντιμέτωποι με μια ομάδα αθίγγανων, οι οποίοι είχαν μεταφέρει 22χρονο που είχε ξυλοκοπηθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας, οι τσιγγάνοι, που αποδίδουν τον τραυματισμό του 22χρονου σε ρατσιστές, πίστεψαν ότι οι χρυσαυγίτες τούς περίμεναν επί τούτου στο νοσοκομείο. Αμέσως προκλήθηκε ένταση καθώς κάλεσαν ενισχύσεις και το νοσοκομείο πλημμύρισε με αθιγγάνους που ζητούσαν τον λόγο από τους χρυσαυγίτες. Ταυτόχρονα έσπευσαν στην περιοχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ηρέμησαν την κατάσταση.

Αντιδράσεις

Ανακοίνωση για τον «έλεγχο» που επιχείρησε η Χρυσή Αυγή εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, οι οποίοι καταδικάζουν το περιστατικό και αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Υπάρχει σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων που έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τυχόν παρατυπίες. Δεν χρειάζονται κανενός είδους προστάτες και μάλιστα φασιστοειδή. Η ανεργία και η φτώχεια χτυπάει όλους τους εργαζόμενους, έλληνες και μετανάστες».

Την ενέργεια αυτή καταδίκασε επίσης η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωση της οποίας επισημαίνεται: «Πρέπει να καταλάβουν ότι το νοσοκομείο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι να μπαίνει ο καθένας μέσα και να πραγματοποιεί ελέγχους αλλά και σε οποιοσδήποτε δημόσιο χώρο. Είναι ώρα να υψώσουμε μέτωπο απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα, αλλά και σε όσους με τη στάση τους συμβάλλουν στην προώθηση του ρατσισμού, του μισαλλόδοξου λόγου, υπηρετώντας τα σχέδια και τις απεχθείς αντιλήψεις και ιδέες της Χρυσής Αυγής».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του κόμματος καταγγέλλει το περιστατικό και σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και καλούμε το λαό της Μεσσηνίας σύσσωμο, από κοινού με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, να τους απομονώσουν, να μη δεχτούν άλλες τέτοιες ενέργειες».

«Ανεπιθύμητοι στα νοσοκομεία» λέει η ΟΕΝΓΕ και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελιμός»

Την πρακτική αυτή της Χρυσής Αυγής στα νοσοκομεία καταδίκασαν με ψήφισμά του το 8ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι «οι επανειλημμένες προσπάθειες των φασιστών να εδραιώσουν την παρουσία τους στον χώρο της δημόσιας Υγείας με τρομοκρατικές εφόδους, ρατσιστικές αιμοδοσίες και “ιατρεία” δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές».

«Η μισαλλοδοξία και η μπόχα τους είναι ξένες για τους εργαζόμενους στον “Ευαγγελισμό”, έλληνες και ξένους. Θα μας βρουν μαζικά και οργανωμένα απέναντί τους όπου κι όποτε τολμήσουν να εμφανιστούν» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, με αφορμή ερώτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τις ελλείψεις προσωπικού στον «Ευαγγελισμό». Γι’ αυτό ζήτησαν από τη διοίκηση του ιδρύματος να μη δώσει κανένα στοιχείο «στους ρατσιστές, οπαδούς των ναζί».