Προμήθευσε την ΕΥΠ με δύο μηχανήματα-κοριούς και μέσω υπεράκτιων στην Κύπρο κατάφερε να υπερτιμολογήσει το έργο κατά 1.000% εξαπατώντας το Ελληνικό Δημόσιο… Πρόκειται για μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για νόμιμες παρακολουθήσεις (με αποφάσεις δικαστικών συμβουλίων), στοίχιζαν κανονικά περίπου 800.000 ευρώ αλλά χρεώθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2007! Το σκάνδαλο αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο της Αρχής κατά του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, το οποίο περιγράφει καρέ-καρέ πώς στήθηκε η επιχείρηση εξαπάτησης. Υπογράφεται από τον επικεφαλής της Αρχής κ. Π. Νικολούδη και αναφέρει πώς συνεργάστηκαν οι άνθρωποι των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών για να εντοπίσουν τον δράστη και φοροφυγάδα, ο οποίος σήμερα είναι προφυλακισμένος για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου…
Σύμφωνα με το έγγραφο η κυπριακή εταιρεία LIS, εκδότρια των τιμολογίων είσπραξης 8.075.979 ευρώ, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια εταιρεία-«σφραγίδα» και η οντότητά της είναι απλώς ένας φάκελος σε δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας, όπως συμβαίνει με όλες τις γνωστές εταιρείες-«φαντάσματα». Η δομή της αποκλείει όχι απλώς κάθε πιθανότητα αλλά και κάθε δυνατότητα πραγματοποίησης του έργου που εμφανίζεται να εκτέλεσε σύμφωνα με τα τιμολόγια…
Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με το έγγραφο, χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα από την εταιρεία Βαμβούκης και η εγγραφή της στα αρμόδια αρχεία της Κύπρου έγινε στις 24.10.2005, δηλαδή λίγο μετά την ημερομηνία (11.10.2005) κατά την οποία η Επιτροπή Προδιαγραφών της ΕΥΠ κατέληξε στην απόφαση να προμηθευθεί τα συστήματα από τις εταιρείες Syborg και Βαμβούκης.
Οι εκπρόσωποι της Βαμβούκης για να πετύχουν την εξαπάτηση των εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι κατέβαλαν τα εκατομμύρια (θα πρέπει να ερευνηθεί η συμπεριφορά και άλλων εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζει ο κ. Νικολούδης), έκαναν τα εξής:

  • Παρέστησαν ψευδώς ότι τα συστήματα είχαν ανάγκη αναβάθμισης και ότι δήθεν απεστάλησαν στην πωλήτρια γερμανική εταιρεία.
  • Παρέστησαν ότι η αναβάθμιση έγινε από την κυπριακή εταιρεία-«σφραγίδα» LIS.
  • Ψευδώς υπολόγισαν το κόστος των δήθεν υπηρεσιών αναβάθμισης, ενώ το πραγματικό ήταν 798.000 ευρώ, όπως προέκυψε έπειτα από έρευνα στη γερμανική εταιρεία.
  • Η ελληνική εταιρεία όμως χρησιμοποίησε και άλλες εταιρείες, όπως την Byroco Nominees Ltd και αργότερα την Diagoras Nominees Ltd, πίσω από τις οποίες έκρυψε το πρόσωπό του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Χρήστος Βαμβούκης.
Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της εταιρείας, σύμφωνα πάντοτε με το έγγραφο, χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα για να «ξεπλύνουν» τα προϊόντα εγκλήματος το 2006 και το 2007. Εξαργύρωσαν επιταγές και πέτυχαν τελικά να κρύψουν το προϊόν αυτό μέσα από αλλεπάλληλες τραπεζικές συναλλαγές, μεταβιβάσεις, εντολές έκδοσης επιταγών κτλ.
Για την ιστορία, το σύστημα παρακολούθησης ονομάζεται «Σύστημα Νόμιμης Επισύνδεσης» και τα δύο μηχανήματα τα προμηθεύτηκαν στην ΕΥΠ με απόφαση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη. Η οριστικοποίηση της προμήθειας έγινε επί B. Πολύδωρα τον Οκτώβριο του 2006. Σύμφωνα με το έγγραφο, ενώ το σύστημα στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, οι εκπρόσωποι των εταιρειών «ελληνοποίησαν» την αναβάθμιση των συστημάτων με σκοπό να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ! Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, η Αρχή κατά του ξεπλύματος στο έγγραφό της τονίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση των εγκλημάτων της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Από τον κατηγορούμενο δημεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 5.600.000 ευρώ. Η Αρχή αφήνει όμως αιχμές ότι συμμετείχαν στην απάτη και δημόσιοι λειτουργοί!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ