Το μήνυμα ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι υπόθεση όλης της κυβέρνησης, που πρέπει να προχωρήσει γοργά αλλά στη βάση των νόμων και του Συντάγματος στέλνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εκφράζει την πλήρη πολιτική του στήριξη στον κ. Αντώνη Μανιτάκη.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο ανεπίσημων δηλώσεων που τον εμφάνιζαν σαν το …αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και ολοκληρώθηκε γύρω στις 2.15 το μεσημέρι. Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την πλήρη πολιτική στήριξη της ΔΗΜΑΡ στον κ. Μανιτάκη και επεσήμανε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι υπόθεση όλης της κυβέρνησης. Εξάλλου, όπως επεσήμανε στο «ΒΗΜΑ» ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ κ. Σάκης Παπαθανασίου το πρόγραμμα της κινητικότητας, οι μετατάξεις, η διαθεσιμότητα αλλά και η έξοδος από το δημόσιο όσων ελέγχονται για σοβαρά αδικήματα, για παράβαση καθήκοντος, για πλημμελή άσκηση του έργου τους πρέπει να προχωρήσουν στη βάση της νομιμότητας. «Η εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων πρέπει να υπάρχει σε όλες τις διαδικασίες», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

Η Αγ. Κωνσταντίνου , που βρίσκεται σε πυρετό συσκέψεων, αποκωδικοποιεί τις διαρροές που έθεσαν στο στόχαστρό τους τον κ. Μανιτάκη, ως διασταυρούμενα πυρά από κύκλους του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου που επιδιώκουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες, ακόμα και με «εκπτώσεις» στα ζητήματα νομιμότητας των διαδικασιών.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε στις σχέσεις ΔΗΜΑΡ και ΝΔ , με αφορμή τις διαβουλεύσεις με την Τριμερή με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, από τις οποίες , όπως φάνηκε, προέκυψαν αντιρρήσεις των δανειστών για το κυβερνητικό σχέδιο όσον αφορά στις αναδιαρθρώσεις του δημοσίου τομέα και τις απολύσεις.

Στην εκτόνωση του φορτισμένου κλίματος έπαιξε ρόλο η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Φ. Κουβέλη, το πρωί του Σαββάτου, πριν από τη συνάντηση Κουβέλη-Μανιτάκη. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ο κ. Σαμαράς επεσημανε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι στηρίζει το σχέδιο που προτείνει ο κ. Μανιτάκης για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου. Νωρίτερα, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Στουρνάρα ότι δεν υπήρξε από οικονομικό επιτελείο διατύπωση ανεπίσημων δηλώσεων που να αμφισβητούν τον κ. Μανιτάκη, με δεδομένο βέβαια ότι τη συνολική ευθύνη στις διαπραγματεύσεις έχει το υπουργείο που σχετίζεται με το μνημόνιο (υπ. Οικονομικών).

Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να καθορίσουν ποια θα είναι η στάση της Τρόικας, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, ενώ κάθε άλλο παρά είναι ασφαλής δείκτης ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες εμπλοκές.

Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι οι ανεπίσημες δηλώσεις ως μοχλός πίεσης δεν συνάδει με την κρισιμότητα της περιόδου που διέρχεται η χώρα Θεωρώντας ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα του κ. Μανιτάκη αλλά αφορά επίθεση στο κόμμα του κ. Κουβέλη μέσω του υπουργού τον οποίο στηρίζει, ηγετικά στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου διεμήνυσαν από την πρώτη στιγμή, το βράδυ της Παρασκευής, ότι στο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης η ΔΗΜΑΡ δεν θα υποχωρήσει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει θέμα κυβερνητικής συνοχής.

Ο κ. Κουβέλης εκφράζει με όλους τους τρόπους τη στήριξή του στον κ. Μανιτάκη, καθώς οι αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση αποτελούν αιχμή του δόρατος της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει ζήτημα Μανιτάκη λειτούργησε πυροσβεστικά. Ομως, όλη αυτή η αναμπουμπούλα κάθε άλλο παρά άνευ σημασίας είναι, μια και η πορεία των διαπραγματεύσεων δημιουργεί νέα δεδομένα και οι προσαρμογές, με βάση τις απαιτήσεις της Τρόικας, μπορεί να περνούν ακόμα και μέσα από τις φωτιές που ανάβουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι παντός είδους διαρροές.

Αλλωστε, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι συχνά οι διαρροές κάνουν …πολιτική, γίνονται θρυαλλίδα για να ξεσπάνε ενδοκυβερνητικές κρίσεις και γίνονται «πρωταγωνιστές» μιας αθέατης διαπραγμάτευσης, που στην περίπτωση των διαβουλεύσεων με την Τρόικα , μπορεί να «τραβά» το χαλί από τα ποδια κυβερνητικών εταίρων ή ακόμα και να το στρώνει στα …μέτρα νέων μέτρων.