Οι απόψεις μαθητών για την αντιμετώπιση της βίας στον σχολικό χώρο αλλά και οι προτάσεις τους για ένα σχολείο πιο ασφαλές, ελκυστικό και συμμετοχικό αποτυπώνονται σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη.

Δείτε εδώ το βίντεο

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα οπτικοποίηση των εμπειριών που είχαν μαθητές στο πλαίσιο δράσεων για την πρόληψη της βίας στα σχολεία, τις οποίες συντόνισε ο Συνήγορος του Παιδιού. Στο βίντεο περιλαμβάνονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τη συζήτηση που διεξήχθη στο υπουργείο Παιδείας στις 6 Μαρτίου 2013, Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο, με συμμετοχή 40 μαθητών από 10 σχολεία διαφόρων περιοχών της χώρας.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο, στο οποίο συμμετέχει ο Συνήγορος.
Ο βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος είχε συντονίσει τις παρουσιάσεις των μαθητών, στις οποίες ακούστηκαν μεταξύ άλλων απόψεις για την αντιμετώπιση της έντασης στις σχολικές μονάδες, προτάσεις σχετικά με τον ρόλο των εκπαιδευτικών, τη λειτουργία του σχολείου, την ανάγκη να τείνουν ευήκοα ώτα οι καθηγητές στις απόψεις των μαθητών, τη συμμετοχή των παιδιών στη σχολική ζωή και η προστασία των δικαιωμάτων τους.
Δέκα σχολεία από τα σαράντα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ύστερα από ανοικτή πρόσκληση του Συνηγόρου του Παιδιού, εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση.
Η βιντεοσκόπηση και το μοντάζ έγινε από τον εκπαιδευτικό κ. Χρήστο Στεφάνου με τη συνδρομή της επικοινωνιολόγου, επιστήμονα στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού στον Συνήγορο κυρίας Ματούλας Παπαδημητρίου. Για τη δημοσιοποίηση του βίντεο έχουν δώσει τη συναίνεσή τους οι ανήλικοι μαθητές και οι γονείς τους.