Η αναστήλωση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα εντοπίζεται στη μετατόπιση του άξονα από τους ποσοτικούς στόχους στην ποιοτική αναβάθμιση προσωπικού και υπηρεσιών. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη στη συζήτηση με θέμα την ανάγκη αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης που οργάνωσε την Τρίτη το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης».

Στην ομιλία του ο κ. Μανιτάκης εντόπισε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό: ο δημόσιος υπάλληλος δεν αποδίδει όσο πρέπει και όσο μπορεί και τόνισε ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει όλοι την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία.
«Η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο ούτε δικαίωμα», όπως επισήμανε ο υπουργός, αλλά εγγύηση για την απρόσκοπτη λειτουργία του έργου των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιτάκης, ήδη άρχισε πιλοτικά στο σύνολο του Δημοσίου (όπως είχε γράψει και «Το Βήμα της Κυριακής») η διαδικασία της καταγραφής επίδοσης βάσει στοχοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, θα αμείβονται οι άξιοι και θα απομονώνονται οι ανάξιοι, σε μια διαδικασία να ενσωματωθεί στη δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα η σχέση επίδοσης – αποτελέσματος.
Η αξιολόγηση της επίδοσης, όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, είναι η μόνη αξιοκρατική διαδικασία για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. «Σ’ αυτό στρέφουμε την προσοχή μας» είπε ο υπουργός.
Παραδείγματα για το πώς το «ποσοτικό» οδηγεί πολλές φορές σε αδιέξοδο έδωσε ο κ. Μανιτάκης. Το αίτημα της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κινδυνεύει να γίνει «εφιάλτης», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων για το 2012 έφτασε τις 32.000 ενώ είχε υπολογιστεί για 20.000. Έτσι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα προσεγγίσει τις 180.000 ως 200.000, επομένως το 2015 ο αριθμός θα είναι αρκετά κάτω από τις 600.000 συνολικά, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός έθεσε το επίδικο της υπόθεσης στη δημόσια διοίκηση: θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο μειωμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο προσωπικό. Επομένως, όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, ως άμεσος στόχος τίθεται η ποιοτική προσέγγιση καθώς η ποσοτική ακυρώνει τη μεταρρύθμιση.
Εδώ ολόκληρη η ομιλία του κ. Μανιτάκη.
Για το θέμα εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον από τους πολίτες καθώς η αίθουσα ήταν κατάμεστη ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης.