Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη, καθώς οι ναυτικοί πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο θεωρούν ότι θίγει θεμελιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και των εργαζομένων στον κλάδο.

Στην απεργία της Τετάρτης θα συμμετάσχουν οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν οι υπάλληλοι των λιμανιών.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή της Βουλής επί των άρθρων, την Πέμπτη θα γίνει η τελική ανάγνωση και την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.

Με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) θα αποφασίσει για την περαιτέρω στάση της.

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων από τα ναυτεργατικά σωματεία, τους λιμενεργάτες, τους υπαλλήλους του ΟΛΠ, του ΝΑΤ, του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και της πλοηγικής υπηρεσίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη στα γραφεία της ΠΝΟ, ζήτησαν την απόσυρση το νομοσχεδίου.

Πέντε ναυτεργατικά σωματεία, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτικών, ανατρέπονται οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία και άλλοι ναυτεργάτες, ενώ απαξιώνεται η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, καθώς προωθείται η λειτουργία ιδιωτικών σχολών.