Μια ξεχωριστή δημοπρασία περισσότερων από 100 έργων τέχνης θα λάβει χώρα «σιωπηρά» στον γνωστό πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς» την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 από τις 6.30 το απόγευμα. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «The Art of Giving», δηλαδή η Τέχνη της Προσφοράς, η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη δράση του μη κερδοσκοπικού σωματείου ΔΕΣΜΟΣ για την ανεύρεση πόρων που θα στηρίξουν το πολυσχιδές κοινωνικό του έργο. Η πράξη της προσφοράς ξεκινά από τους 80 και πλέον καλλιτέχνες και συλλέκτες που έχουν διαθέσει τα έργα τους, με την ευχή η κίνησή τους να αποτελέσει έμπνευση για τους λάτρεις της Τέχνης και όχι μόνο.
Η διαδικασία της λεγόμενης σιωπηρής δημοπρασίας είναι απλή. Κάθε επισκέπτης που επιθυμεί να συμμετέχει συμπληρώνει κατά την είσοδό του τα προσωπικά του στοιχεία στα ειδικά τραπεζάκια εγγραφής του ΔΕΣΜΟΥ. Κατόπιν, παραλαμβάνει τον μοναδικό αριθμό συμμετοχής του στην διαδικασία προκειμένου να τον χρησιμοποιεί αντί υπογραφής, καθώς και μια καρτέλα με 100 αυτοκόλλητα στα οποία αυτός αναγράφεται προκειμένου να υποβάλλει τις προσφορές του.

Η ελάχιστη τιμή προσαύξησης για κάθε έργο έχει προκαθοριστεί για όσα έχουν τιμή εκκίνησης από 0 έως 999 ευρώ στα 25 ευρώ ανά «χτύπημα», ενώ για εκείνα που η τιμή εκκίνησής τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, κάθε προσφορά θα προσαυξάνει την τιμή τους τουλάχιστον κατά 50 ευρώ.

Η σιωπηρή δημοπρασία θα τερματιστεί ακριβώς στις 9.30 το βράδυ, οπότε οι πλειοδότες των έργων θα πρέπει να περάσουν από την γραμματεία προκειμένου να παραλάβουν την κάρτα κατακύρωσης και να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες πληρωμής, καθώς κανένα έργο δεν θα εξοφλείται και δεν θα παραδίδεται την ίδια εκείνη ημέρα.

Για να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες για την διαδικασία της δημοπρασίας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΔΕΣΜΟΥ.

Ένας ΔΕΣΜΟΣ προσφοράς
Το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 προκειμένου να λειτουργήσει ως κομβικό σημείο επικοινωνίας, συντονισμού και υλοποίησης δράσεων κοινωνικής προσφοράς μεταξύ εταιρειών ή ιδιωτών με πλεόνασμα αγαθών και δυνατότητα προσφοράς δωρεάν υπηρεσιών και των φορέων κοινωνικής μέριμνας που εκπροσωπούν ευπαθείς ομάδες με διαπιστωμένες ανάγκες σε βασικά είδη.
Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ο ΔΕΣΜΟΣ έχει καταφέρει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα ολοένα και διευρυνόμενο δίκτυο 150 και πλέον κοινωφελών οργανισμών, ωφελώντας συνολικά περίπου 50.000 άτομα έως τώρα.
Ενδεικτικά, διοργανώνει δράσεις συλλογής αγαθών σε επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και δράσεις στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους. Στην συνέχεια οι εθελοντές του σωματείου συλλέγουν, διαχωρίζουν και διαθέτουν τα αγαθά σε μικρούς και μεγάλους διαπιστευμένους οργανισμούς και συσσίτια, όπως το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), το Ίδρυμα Γαλήνη στον Κεραμεικό, τη Στέγη Ανηλίκων της Ν. Ιωνίας και άλλους πολλούς.
Συγχρόνως, δραστηριοποιείται στη συγκέντρωση και διανομή μεγάλων ποσοτήτων πλεονασμάτων προϊόντων από εταιρείες. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη διανομή 4,6 τόνων ζυμαρικών και 500 kg αλευριού γενικής χρήσης σε συσσίτια και ιδρύματα στην Αττική.