από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 
 

Ουρές για τα πειραματικά σχολεία

Επιασαν δουλειά και τα φροντιστήρια με 150 ευρώ το τετράωρο – «Δεν χρειάζονται» επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας
Ουρές για τα πειραματικά σχολεία
Υπερτριπλάσιοι υποψήφιοι για τις θέσεις στα πρότυπα πειραματικά σχολεία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι αριθμοί που καταγράφηκαν την περασμένη Παρασκευή, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, ήταν αποκαλυπτικοί. Στις εξετάσεις για την εισαγωγή από τα δημοτικά στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια, τα οποία συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κατατέθηκαν 3.014 αιτήσεις για τις συνολικά 846 θέσεις. Αντίστοιχα για την εισαγωγή μέσω εξετάσεων από τα γυμνάσια στα πρότυπα πειραματικά λύκεια που διαθέτουν 1.068 θέσεις κατατέθηκαν 1.641 αιτήσεις.

Πρώτη επιλογή τα Ανάβρυτα
Πρώτο στην επιλογή των υποψηφίων είναι το Πειραματικό Σχολείο Αναβρύτων, στο οποίο ωστόσο διαπιστώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής: σοβάδες έπεφταν από τους τοίχους σε αίθουσες που στο παρελθόν είχαν πλημμυρίσει και τα σημάδια της φθοράς ήταν πλέον εμφανή...

Για το γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων κατατέθηκαν 508 αιτήσεις για 81 θέσεις, ενώ για το λύκειό του 236 αιτήσεις για 108 θέσεις. Δεύτερη προτίμηση των υποψηφίων είναι η Ιωνίδειος Σχολή του Πειραιά, από την οποία είχε αποφοιτήσει και ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στην Ιωνίδειο κατατέθηκαν στο γυμνάσιο 438 αιτήσεις για 108 θέσεις και στο λύκειο 200 αιτήσεις για 108 θέσεις. Τρίτο κατατάσσεται το Βαρβάκειο Πειραματικό Σχολείο, από το οποίο και αποφοίτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής. Το γυμνάσιο συγκέντρωσε 389 αιτήσεις για 108 θέσεις και το λύκειο 207 αιτήσεις για 122 θέσεις.

«Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών και η πολυάριθμη υποβολή αιτήσεων για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και γνώσεων στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της διαδικασίας αναβάθμισης των σχολείων αυτών»
δηλώνει στο «Βήμα» ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει και την ευθύνη της διαδικασίας. «Η επιλογή αυτή συνδυάζεται με την πολιτική επιλογή που κάναμε από την πρώτη στιγμή να ενισχύσουμε τα πρότυπα πειραματικά σχολεία, να προχωρήσουμε άμεσα στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της δοκιμασίας δεξιοτήτων και γνώσεων» συνεχίζει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Προσθέτει ότι η μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των μαθητών και των οικογενειών τους «είναι το πραγματικό αναζωογονητικό στοιχείο που σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία».

«Αναζωογονητική η ανταπόκριση»
Ο κ. Παπαθεοδώρου καταλήγει λέγοντας ότι «όπως υπήρξε ανταπόκριση από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμμετοχή στην αξιολόγηση, έτσι θεωρούμε ως κρίσιμη αντανάκλαση το υψηλό ποσοστό ενδιαφέροντος από την πλευρά των μαθητών για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και γνώσεων. Ωστόσο βρισκόμαστε μόνο στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά ώστε οι επιλογές αυτές να διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα για τα δημόσια σχολεία της αριστείας και της καινοτομίας, που δεν θα αφορά μόνο τα πρότυπα πειραματικά σχολεία αλλά και τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία».

Μεγάλος ανταγωνισμός
Ανοιξε η αγορά των φροντιστηρίων με πακέτα €400

«Οι γονείς θέλουν για τα παιδιά τους ένα καλύτερο σχολείο και αυτό σαφώς εισάγει το στοιχείο του ανταγωνισμού στη δημόσια εκπαίδευση» λέει στο «Βήμα» καθηγητής πειραματικού σχολείου στην πρωτεύουσα. «Είναι λογικό στην περίοδο που διανύουμε να καταγράφεται μεγάλη ζήτηση. Το ερώτημα είναι αν η Πολιτεία θα την υποστηρίξει και σε επίπεδο παροχών και υλικοτεχνικών υποδομών» συμπλήρωσε.

Πώς όμως αντιμετωπίζουν οι γονείς υποψηφίων για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία αυτό το θέμα;
«Λίγη ώρα νωρίτερα μίλησα με κυρία που έκανε αίτηση για να δώσει το παιδί της εξετάσεις για την Α' Γυμνασίου. Πήρε αριθμό προτεραιότητας 354 και πίσω απ' αυτή υπήρχε σειρά με περισσότερα από 20 άτομα» λέει μητέρα υποψήφιας για πειραματικό λύκειο στα βόρεια προάστια, η οποία μίλησε στο «Βήμα» την περασμένη εβδομάδα. 
«Ως τώρα δηλαδή σε ένα σχολείο είχαν κάνει αίτηση πάνω από 370 άτομα και αναφέρομαι μόνο για το γυμνάσιο» συνέχισε. «Οπως καταλαβαίνετε αυτό μας δημιουργεί μεγάλο άγχος, καθώς πρόκειται για μια άγνωστη εξέταση, χωρίς συγκεκριμένη ύλη και με μεγάλο ανταγωνισμό. Ηδη λειτουργούν πολλά φροντιστήρια σε όλη την Αττική και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν κοντά τους πειραματικά σχολεία» αναφέρει.

«Εγώ προσωπικά έλαβα διαφημιστικό φροντιστηρίων που το μοίραζαν έξω από τα σχολεία. Μέσα στον φάκελο υπήρχαν δείγματα από διαγωνίσματα για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά...»
σημειώνει με νόημα. Τα δείγματα αυτά βέβαια δεν αποτελούν ύλη των εξετάσεων, αλλά μάλλον αυτό που κρίθηκε ως πιθανόν να εξεταστεί.
Πολλά φροντιστήρια πάντως, οι εκπρόσωποι των οποίων είδαν πεδίον δόξης λαμπρό, ξεκινούν μαθήματα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τρίωρα ή τετράωρα μαθήματα, ενώ υπόσχονται «προσομοίωση» των διαγωνισμών. Η έρευνα που έκανε «Το Βήμα» σε κεντρικά φροντιστήρια της χώρας απέδειξε ότι τα τρίωρα ή τετράωρα μαθήματα χρεώνονται γύρω στα 100 με 150 ευρώ, ενώ ένα πακέτο περίπου 70 ωρών χρεώνεται στα 400 ευρώ.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι δουλειές έχουν πέσει, αλλά τα πειραματικά σχολεία δεν είναι η νέα αγορά»
έλεγε στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που επαναλάμβανε ότι θα εξεταστούν οι γενικές γνώσεις των μαθητών. Οι εξετάσεις θα γίνουν στις 20 Ιουνίου για την εισαγωγή στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και στις 25 Ιουνίου για τα πρότυπα πειραματικά λύκεια.

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν και οι αιτήσεις για... εξαιρέσεις, καθώς οι νυν φοιτούντες στα πειραματικά σχολεία αντιδρούν και σε σχολεία όπως η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης τα παιδιά έκαναν κατάληψη που έληξε την Παρασκευή, ζητώντας οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου να μην εξεταστούν για την εισαγωγή τους στο πειραματικό λύκειο με το επιχείρημα ότι δεν είναι δίκαιο «να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (21)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ??? | 24/05/2013 12:42
  Τα παιδιά που συμμετείχαν σε κληρώσεις για την εισαγωγή τους στο γυμνάσιο φυσικά και είχαν την εγγύηση πως δε θα τους ζητηθεί συμμετοχή σε εξετάσεις για την συνέχιση της φοιτήσής τους στο συγκεκριμένο λύκειο. Όταν αποφασίζεται, με τις γνωστές σοφές και μελετημένες μεθόδους, η εισαγωγή με εξετάσεις, είναι αυτονόητο πως θα έπρεπε να μην αφορά τα παιδιά που ήδη φοιτούν! Φυσικά αυτό είναι η σταγόνα στον ωκεανό για το θέμα Προτύπων (!) κλπ αλλά ενδεικτικό της επιπολαιότητας με την οποία λαμβάνονται και υλοποιούνται αποφάσεις.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1016
   
   
  Τα φροντιστήρια περνάνε μαύρες μέρες | 18/05/2013 21:22
  1. Σχολεία αριστείας λέγονται εκείνα που μπαίνει κανείς μέτριος και βγαίνει άριστος, όχι εκείνα που μπαίνεις άριστος για να βγεις το ίδιο. Αυτό που σχεδιάζουν ονομάζεται "μνημόσυνο με ξένα κόλυβα". 2. Σε Πειραματικό Γυμνάσιο πάω κι εγώ. Οι γονείς με έγραψαν γιατί ήλπιζαν ότι τουλάχιστον θα λειτουργεί όπως θα έπρεπε στα χαρτιά να λειτουργούν όλα τα σχολεία της χώρας. Δηλαδή με τα βιβλία στην ώρα τους, καθηγητές στις ειδικότητές τους και πλήρεις υλικοτεχνικές υποδομές. Τελικά τζίφος. Από DVD διαβάζαμε πέρσυ Μη τσιμπάτε. Το ίδιο μπουρδέλο με τα υπόλοιπα είναι.
  Κλεάνθης (μαθητής Indigo)
  απάντηση138
   
   
  ΠΠΣ | 28/04/2013 20:41
  Πολύ στρόγγυλά παρουσιαονται τα πράγματα από την πλευρά του Υπουργείου. Ευχολόγιο να πετύχει η αξιολόγηση εντός 2 ωρών. Κάτι μυρίζει στην υπόθεση αφού ο μαθητής θα αξιλοογείται για την εισαγωγή του για μιά τριετία στα υπόψη σχολεία. Η απόδοσή του στα μαθήματα του σχολείου ανά έτος δεν ενδιαφερει πλέον. Διαδικασία αποπομπής μαθήτη που θα εμφανίζεται αδύναμος στα μαθήματα του σχολείου δεν προβλέπεται. Για εκείνους τους μαθητές που θα φύγουν με το στίγμα του αποτυχημένου υπάρχει κάτι να πουμε; ή μήπως φταίνε οι γονείς τους οπου πρίν μερικά χρόνια εμπιστέυθηκαν την πολιτεία και άλλαξαν τη ζωή τους για να τους εγγράψουν αφού κλήρώθηκαν. Περίεργο δεν είναι κε Υπουργέ;
  knstml
  απάντηση101
   
   
   
  Κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες. | 02/04/2013 15:12
  Κα. Παπαματθαίου, προφανώς ξεχάσατε να αναφέρετε κάποιες "μικρές" λεπτομέρειες όπως ότι όλα τα παιδιά μπήκαν στα σχολεία τους απολύτως νόμιμα και είναι απλή και ξεκάθαρη καταπάτηση δικαιωμάτων το να διωχθούν επειδή άλλος ένας χτυπημένος πολιτικός θέλει να φτιάξει πρόχειρα κάποια παλιομοδίτικα κατά τα Ευρωπαϊκα δεδομένα σχολεία. Πάντως, στο επόμενο τέτοιο άρθρο που θα γράψετε φροντίστε σας παρακαλώ να αναφέρετε ότι οι εξετάσεις ανακοινώθηκαν τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο τύπος τους και ο τρόπος προετοιμασίας γι' αυτές παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι.
  Μαρία
  απάντηση2722
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ | 02/04/2013 10:22
  ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΥΤΟΣ.ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΛΙΓΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑ ΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ?ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ?ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ 500 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ?ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ?
  ΛΕΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
  απάντηση1324
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι εξετάσεις με τις μαγικές ιδιότητες! | 02/04/2013 00:29
  Όνειρα θερινής νυκτός με συνταγές του 1936
  Νίκος
  απάντηση1419
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φραγμός στους παπαγάλους, επιτέλους! | 01/04/2013 13:58
  Ελπίζω αυτοί που θα αναλάβουν τις εισαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία πειραματικών να ξέρουν τη δουλειά τους και να ξεχωρίσουν τους "παπαγάλους" των θεμάτων τύπου "ΣΟΣ" και του τύπου "από τη σελίδα 12 μέχρι τη μέση της σελίδας 75" από τους πραγματικά ευφυείς μαθητές που αναζητούν μόρφωση και όχι απλή εκπαίδευση (και οι πίθηκοι εκπαιδεύονται). Τους μαθητές που δεν χρειάζονται φροντιστήρια, τους μαθητές που είχε φροντίσει η "σοσιαλιστική λαίλαπα" των τελευταίων 30 χρόνων να λιώσει και να ισοπεδώσει στο όνομα τάχα της "δημοκρατίας".
  ΜΙΚ
  απάντηση5010
   
-