Ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών στο Internet είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους ανήλικους «οδηγούς» στις «λεωφόρους» της επικοινωνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλειστού online ερωτηματολογίου της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Πρώτο στη λίστα που υποδεικνύουν οι ανήλικοι χρήστες του Ιντερνετ είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων (π.χ. φωτογραφίες) με ποσοστό 73,2% και «η μη ανάρτηση τέτοιων δεδομένων χωρίς έγκριση».
Δεύτερη κατά σειρά υποχρέωση των ανηλίκων «να κρατούν απόρρητους τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Διαδίκτυο, ακόμη και από τους καλύτερους τους φίλους, και να επιλέγουν δύσκολους κωδικούς» (57,5%). Ακολουθεί ως τρίτη υποχρέωση να μην παρενοχλούν άλλους στο Διαδίκτυο (52,9%), ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η υποχρέωση των νέων να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο (51,2%).
Στην 5η θέση κατατάσσεται η υποχρέωση σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων στο Διαδίκτυο (48,6%). Ακολουθούν η υποχρέωση του να εκφράζονται οι ανήλικοι ελεύθερα στο Διαδίκτυο, αλλά πάντα με σεβασμό απέναντι στους άλλους (45%), η υποχρέωσή τους να προστατεύουν την εικόνα τους στο Διαδίκτυο όπως και στον πραγματικό κόσμο (37,6%) και να διασταυρώνουν την εγκυρότητα των πληροφοριών στο Διαδίκτυο (25,1%).
Τέλος, η υποχρέωση «να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες που αρμόζουν στις ηλικίες τους» (21,1%), να σέβονται τους ηλικιακούς περιορισμούς που θέτουν οι δικτυακοί τόποι και να γνωρίζουν τυχόν όρους χρήσης και πολιτικές απορρήτου, γεγονός που δείχνει ότι οι ανήλικοι όχι μόνο δεν διαβάζουν αυτές τις αναφορές, αλλά δεν συνειδητοποιούν και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ακατάλληλο γι’ αυτούς περιεχόμενο.
Μία δεκαετία Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Η έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23.10.2012 ως 15.1.2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της εφετινής και επετειακής (10η) Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που εορτάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η θεματική του φετινού εορτασμού ήταν «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online» με το σύνθημα: «Σύνδεση με σύνεση! (Connect with respect!)».
«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ανήλικοι θέτουν ως πρωταρχική τους υποχρέωση να σέβονται τα δεδομένα των άλλων χρηστών, όταν οι ίδιοι αναρτούν καθημερινά, π.χ., στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες φίλων ή συμμαθητών τους, χωρίς να έχουν ζητήσει πριν συναίνεση γι’ αυτό» δήλωσε σχετικά η κυρία Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
«Αντίστοιχα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η διασταύρωση της εγκυρότητας των διαδικτυακών πληροφοριών, η πλοήγηση σε ηλικιακά κατάλληλες ιστοσελίδες και η γνώση των όρων χρήσης και των πολιτικών απορρήτου, ζητήματα που άπτονται άμεσα της υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις της λίστας» καταλήγει η κυρία Σαμαρά.