Οι βιομηχανίες αλλαντικών Υφαντής και Νίκας, προϊόντα των οποίων, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες και ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ, βρέθηκαν να περιέχουν κρέας αλόγου, αμφισβητούν και οι δύο αυτές τις διαπιστώσεις. Πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» ανέφεραν ότι η μεν εταιρεία Υφαντής –η μεγαλύτερη αλλαντοβιομηχανία της ελληνικής αγοράς πλέον -, της οποίας ένα δείγμα από κατεψυγμένα μπιφτέκια που εντοπίστηκε σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας Βερόπουλος στη Μυτιλήνη και βρέθηκε να περιέχει κρέας αλόγου, όχι μόνο αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία του δείγματος αλλά και υπέβαλε ένσταση στον ΕΦΕΤ, η οποία πρόκειται να επανεξετασθεί παρουσία επιστήμονα από την πλευρά της εταιρείας.
Κατά τις ίδιες πηγές, από τον περασμένο Ιανουάριο η συγκεκριμένη αλλαντοβιομηχανία πραγματοποίησε 35 ελέγχους στα προϊόντα της για το συγκεκριμένο θέμα και όλοι απέβησαν αρνητικοί. Ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο προϊόν, δηλαδή τα κατεψυγμένα μπιφτέκια, διεξήχθησαν δυο-τρεις έλεγχοι οι οποίοι κατέληξαν επίσης αρνητικοί από πλευράς εταιρείας. Ο λόγος της αμφισβήτησης συνίσταται κυρίως στη σύνθεση του προϊόντος, δηλαδή ενώ το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει 40% μοσχαρίσιο κρέας, βρέθηκε να περιέχει 50% κρέας αλόγου.
Από την άλλη πλευρά, άλλες πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία Νίκας έστειλε τα δείγματα των επίμαχων προϊόντων σε πιστοποιημένα εργαστήρια του Λονδίνου, από τα οποία έλαβε προφορική απάντηση πως είναι καθαρά και εντός των ημερών περιμένει την έγγραφη διαπίστωση. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία θα αμφισβητούσαν τα ευρήματα του ΕΦΕΤ διότι δεν ήθελαν να έλθουν σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του.
Το συγκεκριμένο διατροφικό σκάνδαλο έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, τον μοναδικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας στον οποίο δεν υπάρχει πολυεθνική παρουσία, και οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η πτώση της κατανάλωσης θα προκαλέσει αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων. Από την άλλη, περιφερειακές εταιρείες, όπως π.χ. η Αλλαντοβιομηχανία Πασσιά στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες βρέθηκε κρέας αλόγου σε πάρα πολλά προϊόντα, δεν είναι βέβαιον ότι θα κατορθώσουν να επιβιώσουν.
Ηδη κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες εκτός του ΕΦΕΤ έχει εμπλακεί και το ΣΔΟΕ και η Εφορία, διότι σύμφωνα με ορισμένες πηγές διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις στην εισαγωγή της πρώτης ύλης. Το βέβαιον είναι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται σε φάση αναδιαμόρφωσης και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο επίπεδο θα σταθεροποιηθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ