Στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο , όπου η κυβέρνηση διαβλέπει σκλήρυνση της στάσης των δανειστών αλλά και του Γιούρογκρουπ απέναντι στις χώρες με οικονομικά «ανοίγματα», συναντήθηκαν το απόγευμα της καθαράς Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Η συνάντηση έγινε μια ημέρα πριν από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την τρικομματική, στην οποία οι κ.κ. Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα συζητήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και θα επιδιώξουν, να «κλείσουν» τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα, ώστε να αποδεσ μευτεί σύντομα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και να μην παρουσιαστεί νέα εμπλοκή με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ετσι, αυτή τη φορά το ζήτημα των μνημονιακών δεσμεύσεων για τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα τίθεται πιο πιεστικά, ενώ επιχειρείται πλέον η ταχεία υλοποίηση του σχεδίου κινητικότητας, με στόχο τη μείωση δαπανών και προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Μανιτάκη, εξετάστηκαν θέματα για τα οποία η Τρόικα είχε εκφράσει δυσπιστία ως προς την υλοποίησή τους. Συνεχίζονται οι προσπάθειες να διευκρινιστούν «θολά» σημεία της διαπραγμάτευσης και να εξειδικευθούν ζητήματα σχετικά με την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων στα υπουργεία, μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στα οργανογράμματα, αλλά και προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα , με την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων στους φορείς κάτω από τη Γενική κυβέρνηση.
Οπως έλεγαν από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «υπάρχει πορεία αντιμετώπισης των ανοιχτών θεμάτων και διαδικασία σύγκλισης στα ζητήματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο».

Πάντως, ο κ. Μανιτάκης απέφυγε, κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης. Οπως αναφέρει, χαρακτηριστικά το ΑΜΠΕ , ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι «δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο» και ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Ωστόσο, στο ερώτημα κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη εγκαίρως, ο κ. Μανιτάκης απάντησε; «Θα δείξει»… Επί θύραις είναι η σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης , υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για την οριστικοποίηση των τελευταίων οργανογραμμάτων που αφορούν πέντε υπουργεία (Οικονομικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης), ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον καθορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με βάση τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις φορέων κια οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία μετάταξης των 1.891 υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις 2.423 κενές θέσεις του Δημοσίου, ενώ με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μη εμφάνιση του υπαλλήλου στην υπηρεσία στην οποία μετατάχθηκε έχει ως συνέπεια την απόλυσή του.

Ο κ. Μανιτάκης επιμένει ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα μπορεί να επιτευχθεί με το πρόγραμμα κινητικότητας ( διαθεσιμότητα – μετατάξεις), τις συνταξιοδοτήσεις, την πάταξη της διαφθοράς και τις γρήγορες διαδικασίες για την έξοδο από το δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων.

Επιδιώκεται να γίνουν σαφή τα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί κοινός βηματισμός με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει το κλίμα δυσπιστίας της τριμερούς.
Παράλληλα, το αγκάθι των «υποχρεωτικών αποχωρήσεων», που αναφέρεται στο μνημόνιο ΙΙΙ , παραμένει και η Τρόικα το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης, μια και στη λογική της επικρατεί η …fast track μείωση του δημόσιου τομέα. Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση ότι 25.000 υπαλλήλοι θα ενταχθούν στο σχέδιο κινητικότητας το 2013, εκ των οποίων οι μισοί έως τα μέσα του 2013.