Αναστολή του σχεδιασμού της «Αθηνάς» του υπουργείου Παιδείας ζητάει η ομοσπονδία των καθηγητων ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία προτείνει επίσης να μην ισχύσει ούτε η κατανομή των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δόθηκε στο δημοσιότητα από το υπουργείο.

«Η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Η πρόταση όμως που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας, το ονομαζόμενο Σχέδιο «Αθηνά», δεν οδηγεί στον απαραίτητο εξορθολογισμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία. Γι’ αυτό καλεί το υπουργείο Παιδείας:
– Να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης του Σχεδίου με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και παράλληλα να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας (κάτι που δεν έκανε ποτέ ως σήμερα) με στόχο να διαμορφωθεί ένα σχέδιο που θα έχει βασιστεί σε ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια και θα έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών, στοιχείο απαραίτητο για την επιτυχία του.
– Να μην προβεί στην κατανομή των εισακτέων όπως εμφανίζεται στο σχέδιο «Αθηνά» που φτάνει να υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εισακτέων σε κάποια τμήματα ανεξάρτητα από τη δυνατότητα εκπαίδευσης των τμημάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνειδητή υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών.
–Να επισπεύσει την επαναλειτουργία της Αρχής αξιολόγησης για τη λειτουργία των ΑΕΙ (ΑΔΙΠ), η οποία αποτελεί τον βασικό θεσμικό φορέα που προβλέπεται στον νόμο για τον καθορισμό των κριτηρίων για την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τα ιδρύματα και άλλους θεσμικούς φορείς όπως η ΠΟΣΔΕΠ.
Τέλος, καλεί το υπουργείο να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, με δεδομένο ότι στα πανεπιστήμια έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω της μη αντικατάστασης των μελών ΔΕΠ που έχουν αποχωρήσει τα τελευταία 4 χρόνια.