Ανοιξαν οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα από φοιτητές που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που φέρνει στην ανώτατη εκπαίδευση το σχέδιο «Αθηνά».

Μικροένταση δημιουργήθηκε, όταν έξω από το υπουργείο Οικονομικών πέταξαν νεράτζια, ντομάτες και νερά.

Η πορεία είχε σταματήσει για λίγο στο ύψος της Πεσμαζόγλου, λόγω τροχαίου, όταν -στη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων- μηχανή χτύπησε διερχόμενη ηλικιωμένη γυναίκα, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει στο κεφάλι.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν περισσότεροι από 3.000 φοιτητές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Σέρρεςκαι Πάτρα.

Το σχέδιο Αθηνά προκαλεί αντιδράσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικά, σε απεργία πείνας βρίσκονται για έβδομη ημέρα φοιτητές του τμήματος Αλιείας, από τα Μουδανιά που μεταφέρονται στο Μεσολόγγι.

Στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε φοιτητικό συλλαλητήριο, ενώ υπό κατάληψη τελεί η ΔΟΥ Αγίου Νικολάου.

Υπό κατάληψη τελεί το ΤΕΙ Πατρών, ενώ για την Παρασκευή προγραμματίζεται κατάληψη και στο Δήμο.

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διαμαρτυρόμενος για την κατάργηση των δύο σχολών ΤΕΙΑιγίου.

Ολοήμερο αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας έχουν σχεδιάσει για σήμερα Πέμπτη, σπουδαστές από σχολές και τμήματα των ΤΕΙ, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».

Από νωρίς το μεσημέρι συγκεντεντρώθηκαν στο Μαρούσι σπουδαστές από διάφορες πόλεις, ενώ αργότερα φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής έφτασααν στο Σύνταγμα όπου έχουν προγραμματίσει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Την απόφαση να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο σχέδιο έλαβαν και οι σπουδαστές του ΤΕΙΠατρών.Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη στο Τεχνολογικό Ίδρυμα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, καθώς και να συμμετάσχουν στην πορεία που έχει προγραμματιστεί από όλα τα ΤΕΙ την Πέμπτη στην Αθήνα.

Στο ΤΕΙΘεσσαλονίκης, οι φοιτητές του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, που μεταφέρεται στο Μεσολόγγι, διανύουν την έβδομη ημέρα απεργίας πείνας.

Παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο και κατάληψη της αποκεντρωμένης διοίκησης έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη, στηνΚρήτη. Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται και η ΔΟΥ στον Άγιο Νικόλαο.

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στηΛαμίαοι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, που αντιδρούν στην κατάργηση του πανεπιστημίου και τη διοικητική του συγχώνευση με το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

ΣτηΣάμοοι φοιτητές των τμημάτων Στατιστικής και Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεχίζουν τις καταλήψεις.

Αντιδράσεις και στοΑίγιογια το «λουκέτο» στο ΤΕΙ. Σε προειδοποιητικό κλείσιμο του δημαρχείουκαι όλων των υπηρεσιών (εκτός της υπηρεσίας καθαριότητας) αποφάσισε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, ενώ στις 7:30 το απόγευμα θα γίνει πορεία στην πόλη και καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Αγίας Λαύρας.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμό της εισόδου της πόλης το πρωί του Σαββάτου θα προχωρήσουν ο δήμος και οι φορείς τηςΛιβαδειάςπου συνεχίζουν να αντιδρούν στην κατάργηση και απορρόφηση του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας από το Πάντειο.

Σημειώνεται ότι, βάσει των τριών κρίσιμων αλλαγών, που έγιναν στο σχέδιο «Αθηνά», τελικά δεν συγχωνεύονται οι ξένες φιλολογίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας δεν απορροφάται, αλλά αναβαθμίζεται και γίνεται ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας.

Τέλος, δεν συγχωνεύονται τα Τμήματα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας των ΤΕΙ.