Μία κοινωνική «ομπρέλα» ανοίγει πάνω από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το οποίο δημιουργεί τη δική του ομάδα αλληλεγγύης για να αναλάβει αυτή την αποστολή, υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ιδρύματος.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στην πρυτανεία του ΑΠΘ, παρουσία του πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλου, του προέδρου της Επιτροπής, καθηγητή Αλέξη Μπένου, του αναπληρωτή καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας Κώστα Μπαϊρακτάρη και εκπροσώπων συλλόγων ευπαθών ομάδων και κοινωνικών δομών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας –Θράκης, Περσεφόνη Μήττα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, από τον Σύλλογο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας η Δήμητρα Καλογιάννη, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Κακοήθη Νοσήματα Βόρειας Ελλάδας «Η Λάμψη», η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ελένη Μιχαλάκη.
Επίσης εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Δυτικού Τομέα Ψυχικής Υγείας η Αναστασία Τοβή, ο Αλέξανδρος Γεωργίου από το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και ο Παναγιώτης Παπαστολόπουλος από την Ομάδα Προσβασιμότητας του ΑΠΘ.
Μήνυμα έστειλε και η γραμματέας της Ενωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Βορείου Ελλάδος, Κατερίνα Γρηγορίου.
Στη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των συλλόγων παρουσίασαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία δεν έχουν σχέση μόνο με τις θεραπείες και τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνουν, αλλά και με τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν εξαιτίας των παθήσεών τους.
Οπως ανέφεραν, τα προβλήματα αυτά έχουν επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης, που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις δομές υγείας.
Η Ομάδα Αλληλεγγύης, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των συλλόγων, θα καταρτίσει πρόγραμμα δράσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων, ενώ θα αξιοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνται στο ΑΠΘ.
«Η Υγεία μαζί με την Παιδεία είναι τα δύο μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης» σημείωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος. Οπως είπε ο κ. Μυλόπουλος «σε μια τέτοια εποχή ανεργίας, φτώχιας, υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών και κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής, η αλληλεγγύη αποτελεί μοναδικό καταφύγιο και γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το ΑΠΘ, ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με αποστολή την παραγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας έχει ένα διπλό ρόλο: να εμπεδώσει και να διαδώσει το μήνυμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, ενσωματώνοντας την αξία αυτή στην εκπαιδευτική του διαδικασία, όσο όμως και μεταφέροντάς το στην κοινωνία. Η σύσταση ομάδας αλληλεγγύης αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση ενός δημόσιο πνευματικού ιδρύματος απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη».