Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πληθώρα από δρώμενα έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τα δικά τους μηνύματα για τη σημερινή ημέρα εκφράζουν τα κόμματα.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι τις κρατούμενες στις φυλακές της Θήβας στον Ελαιώνα.

Στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και στις 6:30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Παρόμοιες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι 12 ηθοποιοί του θεάτρου VAULT ενώνουν τις φωνές τους στην πλατεία Συντάγματος στις 5:30 το απόγευμα και στο Μοναστηράκι στις 7 το απόγευμα για να στείλουν το μήνυμα: «Εκατομμύρια γυναίκες δεν ζητούν τη βοήθειά μας, πεθαίνουν γι’ αυτήν».

Στις 7:15 η παράσταση «Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει» (θέατρο Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός) της Claire Castillon, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, αφιερώνεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και στην εκστρατεία αλληλεγγύης τους «Παστίλιες! για τον πόνο του άλλου».

Στις 8:30 πριν από την έναρξη της παράστασης, μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη της δράσης της οργάνωσης, θα προβληθεί βίντεο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Μηνύματα για την Ημέρα της Γυναίκας

Η βουλευτής Β’ Αθήνας και γραμματέας γυναικείων θεμάτων τηςΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο, μπορεί να προχωράμε μικρά βήματα μπροστά τη θέση της γυναίκας, πλησιάζοντας τους στόχους μας, αλλά, ακόμη, ο δρόμος είναι δύσκολος κι ανηφορικός. Οι γυναίκες έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν διακρίσεις, ανισότητες, βία».

Το μήνυμα της ΚΕ τουΚΚΕγια τη σημερινή ημέρα αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών βιώνουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική τους καταπίεση» και καλεί όλες τις γυναίκες να μη μείνουν απαθείς, να αντιδράσουν και να απαιτήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

ΤοΕργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήναςαναφέρει: «Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας που έχουν λυσσαλέα εξαπολύσει τα οικονομικά συμφέροντα μαζί με τους εκφραστές της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η 8 Μάρτη είναι και πρέπει να είναι για τις γυναίκες συναδέλφους μας, ημέρα αφύπνισης και επαγρύπνησης και προσδιορισμού στόχων και διεκδικήσεων για τους αγώνες που έρχονται».