Την πώληση και στα σουπερμάρκετ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος απέρριψε την πρόταση, η οποία άλλωστε δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Επίσης οι εκπρόσωποι των δανειστών κάλεσαν το υπουργείο Υγείας να επισπεύσει τη διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα.

Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, θα έχουν εξοφληθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές απάντησε η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ζητήθηκε οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.

Πάντως, το κλίμα στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την τρόικα,η οποία διήρκεσε περισσότερο από 2,5 ώρες, ήταν καλό, με τον Ματία Μορς μάλιστα να φέρεται ότι δήλωσε πως οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και αν η εφαρμογή του προγράμματος συνεχιστεί σε αυτό το ρυθμό την επόμενη φορά «δεν θα έχουμε θέμα να συζητήσουμε».

Όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Υγείας μετά τη συνάντηση, αν συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, θα είναι χωρίς αντικείμενο η επόμενη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας, όπως -ανέφεραν οι ίδιοι- παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Ματίας Μόρς.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι οι συνέπειες της κρίσης θέτουν σε δοκιμασία τις δομές του ΕΣΥ, «αλλά ανταποκρινόμαστε στη μεγάλη ζήτηση και είμαστε στο σωστό δρόμο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας, ενώ σε ερώτηση για την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, ανέφερε ότι «δεν είναι καλή πρακτική, απ’ όποια εταιρεία κι αν προέρχεται, να αποσύρει τα φάρμακά της από την ελληνική αγορά».

Επιπλέον ο υπουργός, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει καταγράφει θεαματική βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, που αφορούν την υγεία και η κατάσταση δείχνει να συνεχίζει βελτιούμενη.