Εν μέσω αντιδράσεων από καθηγητές, φοιτητές, αλλά και φορείς διαφόρων περιοχών, συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου «Αθηνά» με το οποίο αλλάζει ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας. Την αντίθεσή τους στο σχέδιο εκφράζουν, επίσης, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ ενστάσεις διατυπώνουν τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Καρδίτσας Σπύρος Ταλιαδούρος ανέφερε ότι τα κριτήρια που θέτει το σχέδιο «Αθηνά» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάργηση του τμήματος δασοπονίας στην Καρδίτσα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης έκανε λόγο για κουτσουρεμένη διαβούλευση, αμφισβητώντας ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η «μόνη λύση» είναι η απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».

Ενστάσεις και επιφυλάξεις εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι «η αναδιάρθρωση πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια», ενώ αντίθετη με το σχέδιο «Αθηνά» εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, υποστηρίζοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας σχεδίασε τον ακαδημαϊκό χάρτη με κλειστές τις πόρτες».


Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Φοιτητές, καθηγητές και εκπρόσωποι τοπικών φορέων ζητούν την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους πραγματοποίησαν, την Τετάρτη, συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες περιοχές, ενώ στηΛιβαδειάο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής υπέβαλε την παραίτησή του χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ταφόπλακα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», καθώς προβλέπει τη μεταφορά του Τμήματος περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης από τη Λιβαδειά στο Πάντειο.

Με παραίτηση απειλεί και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης Δημήτρης Κουνενάκης. Σήμερα Πέμπτη στοΗράκλειοθα βρεθούν οι φοιτητές της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι, στα Λιοντάρια, οι φοιτητές του νομού.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το δημοτικό συμβούλιοΖακύνθουαποφάσισε το κλείσιμο του δήμου σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Κλειστό από τις αρχές Φεβρουαρίου παραμένει το ΤΕΙΘεσσαλονίκηςκαι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Βαρσαμίδης ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ώστε να μην μετατραπεί -όπως λέει- ένα διεθνώς καταξιωμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε μία απαξιωμένη τεχνική σχολή. Κατά του σχεδίου «Αθηνά» τάσσεται και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κλειστό θα μείνει την Πέμπτη και την Παρασκευή το ΤΕΙΛάρισας, ενώ οι φοιτητές προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν τη στάση τους.

ΣτηΛαμία, η διοίκηση του τοπικού ΤΕΙ κατέθεσε αντιπρόταση ζητώντας τη συγχώνευση του ΤΕΙ Λαμίας και του ΤΕΙ Χαλκίδας σε ένα ενιαίο ίδρυμα με το όνομα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία.

ΣτηνΚοζάνη, φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης μαζί με επαγγελματίες, εργαζομένους και καταστηματάρχες κατά της εφαρμογής του σχεδίου.

ΣταΙωάννινα, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την τροποποιημένη πρόταση του υπουργείου παιδείας ως προς τη συγκρότηση σχολών και τμημάτων του ιδρύματος, ζητώντας την ίδρυση της πολυτεχνικής Σχολής.