Τέσσερα άτομα από τη Χαλκιδική συνελήφθησαν για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν εντός της ημέρας με τη διαδικασία του Αυτοφώρου στον εισαγγελέα Πολυγύρου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η δικονομική τους θέση. Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση συγκεντρώθηκαν συγγενείς και φίλοι των προσαχθέντων. Η Αστυνομία δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρομοκράτηση των κατοίκων της Ιερισσού και κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Το χρονικό των γεγονότων

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, μεταξύ κατοίκων της Ιερισσού Χαλκιδικής και δυνάμεων των ΜΑΤ μέσα στο χωριό.

Οι κάτοικοι προκειμένου να αποτρέψουν τους αστυνομικούς να εισέλθουν στη πόλη είχαν δημιουργήσει πρόχειρα οδοφράγματα ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έχει γίνει ρίψη χημικών από τους αστυνομικούς ακόμα και στο προαύλιο του Γυμνασίου Λυκείου Ιερισσού με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα μαθητές σε έναν εκ των οποίων γιατροί παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη καθώς οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις προσαγωγές ακόμα και συμμαθητών τους για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές.

Κάτοικοι έχουν ανάψει φωτιές σε παρακείμενα χωράφια για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προσαγωγές κατοίκων ακόμα και μαθητών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο λυκειάρχης του Λύκειου Ιερισσού κ. Φάνης Μπουλόνης μιλώντας στο «Βήμα» οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στην περιοχή προκειμένου να προβούν σε συλλήψεις και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σχολείο. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους την ώρα που οι μαθητές ήταν στο προαύλιο του σχολείου με αποτέλεσμα πολλά από τα παιδιά να πάθουν σοκ, ενώ μερικά άλλα εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα.

«Εμείς καλέσαμε αμέσως ασθενοφόρο το οποίο και δυσκολεύτηκε να φτάσει μέχρι εδώ, αλλά αυτή τη στιγμή οι γιατροί είναι στο σχολείο και προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά που έχουν προβλήματα. Επίσης έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον διοικητή των ΜΑΤ να μην κάνουν άλλη χρήση δακρυγόνων μέχρι να καταφέρουμε να απομακρύνουμε όλους τους μαθητές από το σχολείο» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ.Τόλη Παπαγεωργίου, μέλος της επιτροπής αγώνα, ένα από τα χημικά που έπεσαν χτύπησε ένα από τα παιδιά ενώ λυποθύμησαν τρεις γυναίκες.

Ο κ. Μιχάλης Βλαχόπουλος, πρώην δήμαρχος Σταγείρων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι οι κάτοικοι δεν είναι συνολικά εναντίον της επένδυσης αλλά της επέκτασης της στις Σκουριές από όπου υδροδοτείται η περιοχή. «Τι να κάνουμε, ο Θεός έβαλε στις Σκουριές και το νερό και τον χρυσό. Τι θα διάλεγαν οι κάτοικοι;».

Ο κ. Βλαχόπουλος κατήγγειλε την επέμβαση των αστυνομικών στο χωριό μιλώντας για «στρατιωτική επέμβαση» με έξι διμοιρίες των ΜΑΤ που απέκλεισαν τη περιοχή εκτοξεύοντας χημικά και δακρυγόνα προς κάθε κατεύθυνση και ζήτησε την άμεση αποχώρηση τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ κ. Χρήστος Μανούρας είπε πως όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να μπει στην Ιερισσό, τότε περίπου 200-300 άτομα έκλεισαν το δρόμο στο ύψος του σουπερ-μαρκετ Lidl και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά. Η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε να ανοίξει ο δρόμος οι κάτοικοι αρνήθηκαν και τότε έγινε περιορισμένη χρήση χημικών, μόνο στο σημείο και όχι στο σχολείο όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν μεταβεί από νωρίς το πρωί στη περιοχή καθώς ήταν προγραμματισμένες κινητοποιήσεις κατοίκων που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του εργοταξίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και για τις δεκάδες προσαγωγές κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει η Ασφάλεια Πολυγύρου σε συνεργασία με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, πληροφορίες έφεραν να έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον επτά από τα άτομα που επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις των ορυχείων χρυσού.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν πως οι έρευνες για την εμπρηστική επίθεση συνεχίζονται – ακόμα και σε σπίτια ατόμων που θεωρούνται ύποπτα – και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ

Την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ προκάλεσαν τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην Ιερισσό της Χαλκιδικής.

Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την περιοχή ζήτησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

«Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στην πόλη της Ιερισσού και τρομοκρατούν τους πολίτες. Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της Μονάδας Χρυσού στην περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ» είπε ο Ευάγγελος Αποστόλου, από τονΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τουΠΑΣΟΚΙωάννης Δριβελέγκας κατήγγειλε ότι «αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιπολούν στην πόλη και με αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατούν τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ρίξει και χημικά στα σχολεία».

Αυτές οι συμπεριφορές δεν ταιριάζουν αυτή την εποχή, υπογράμμισε. Φοβάμαι για τα χειρότερα, είπε ο κ. Δριβελέγκας και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε «να μην ριχτεί άλλο λάδι στη φωτιά και να καταλαγιάσουν τα πράγματα».

ΤοΚΚΕμε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «το όργιο αυταρχισμού που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού στη Χαλκιδική, με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές».

«Από το πρωί σήμερα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση «διμοιρίες των ΜΑΤ εισβάλουν σε σπίτια και σχολεία και επιχειρούν να κάνουν έρευνες και συλλήψεις, ενώ κάνουν και χρήση χημικών, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και μικρούς μαθητές. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής».

Το ΚΚΕ ζητεί «να σταματήσουν τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία» και καταλήγοντας σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και να απορρίψουν τις συκοφαντίες και τα ψέματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική και τη δράση της».

Τι λέει το ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Ιερισσό εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία «καταγγέλει το όργιο αυταρχισμού που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού στη Χαλκιδική, με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «από το πρωί σήμερα, διμοιρίες των ΜΑΤ εισβάλουν σε σπίτια και σχολεία και επιχειρούν να κάνουν έρευνες και συλλήψεις, ενώ κάνουν και χρήση χημικών, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και μικρούς μαθητές».

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής» και ζητεί να σταματήσουν τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία.

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και να απορρίψουν τις συκοφαντίες και τα ψέματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική και τη δράση της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

«Σήμερα το πρωί, τετρακόσια περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν- απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου – Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17/02/2013.

Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο αστυνομικοί. Τελικά η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωθέντες, κινούμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού.

Δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων.

Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε Μ.Μ.Ε για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής, διαψεύδονται κατηγορηματικά».

Σύσκεψη αρμοδίων την Παρασκευή

Εν τω μεταξύ σε σύσκεψη, καλεί αύριο Παρασκευή ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής, με τους δικηγόρους τους, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 το πρωί, στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.