Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ντοκιμαντέρ, όπου εμφανίζεται υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής να απειλεί αλλοδαπούς και να προαναγγέλλει κρεματόρια και «το άνοιγμα φούρνων» για τους μετανάστες, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π.Φάκου.

Η εισαγγελέας με αφορμή τον σάλο που δημιουργήθηκε μετά την προβολή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ στο βρετανικό κανάλι Channel 4, ανέθεσε στην Ασφάλεια να διερευνήσει την υπόθεση με σκοπό να διαπιστωθεί αν προκύπτει παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου (927/1979) και διάπραξη αδικημάτων φυλετικού μίσους σε βαθμό πλημμελήματος.

Η εντολή της προς την αστυνομία είναι να μεριμνήσει, ώστε να αποσταλεί ολόκληρο το αμοντάριστο υλικό, και όχι μόνον εκείνο που προβλήθηκε από το κανάλι στο πλαίσιο ενημερωτικής εκπομπής του, το οποίο θα απομαγνητοφωνηθεί πλήρως.

Στην παραγγελία της η κ. Φάκου τονίζει ότι αφού μελετηθεί το οπτικό υλικό, θα πρέπει να κληθούν με την ιδιότητα του υπόπτου ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής αλλά και άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να συμμετείχαν στις απειλητικές εκφράσεις, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για όσα αποτυπώνονται στο βίντεο σε βάρος αλλοδαπών.

Ο φάκελος που θα σχηματιστεί από την Ασφάλεια θα διαβαστεί στην Εισαγγελία, όπου αφού αποτιμηθούν όλα τα στοιχεία θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος όσων προκύπτει παράνομη συμπεριφορά τους.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Οι πολίτες με στοιχειώδεις δημοκρατικές ευαισθησίες που παρακολούθησαν το ρεπορτάζ του Channel 4 σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί παρά να αηδιάσουν. Η Χρυσή Αυγή δεν μπαίνει ούτε καν στον κόπο να κρύψει τις ναζιστικές της καταβολές και εγκληματικές πρακτικές» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

«Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει περίτρανα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, νομοθετικών, διοικητικών και πολιτικών, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Η ρατσιστική βία και όσοι την προκαλούν πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους θεσμούς της Πολιτείας. Η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι μια αρχή. Χρέος της Βουλής είναι να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο για την τιμωρία όσων ασκούν ή προκαλούν ρατσιστική βία» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ.

«Κάθε ημέρα που περνάει τα στελέχη της Χρυσής Αυγής αποθρασύνονται ολοένα και περισσότερο. Οι πρακτικές και η ρητορική τους επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τους πολιτικούς απογονους των πιο σκοτεινών πλευρών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Εκτός από τον Χίτλερ, ‘νοσταλγούν’ τα ξερονήσια, τις φυλακές, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ας αντιληφθούν ότι η δημοκρατία και ο προοδευτικός κόσμος δεν θα ανεχτούν άλλο τη ναζιστική ιδεολογία τους, τη φασιστική συμπεριφορά τους. Θα υψώσουν τείχος απέναντι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ.

«Η εγκληματική δράση είναι η μία όψη της ναζιστικής οργάνωσης. Η άλλη είναι οι υπηρεσίες τους στην άρχουσα τάξη, ο χυδαίος αντικομμουνισμός και η οργάνωση ταγμάτων εφόδου εναντίον του λαϊκού κινήματος. Ο λαός πρέπει να τη στείλει μαζί με το σύστημα που τη χρειάζεται στην κόπρο της ιστορίας» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.