Εγκύκλιος έκπληξη από τον επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή, προς όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

Ο κ. Παντελής συνιστά στους συναδέλφους του να μην κρίνουν τις φορολογικές υποθέσεις και ειδικότερα τα κακουργήματα φοροδιαφυγής, που τελέστηκαν παλαιότερα, εφαρμόζοντας τον νόμο 3943/2011 με αναδρομική ισχύ.
Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας σημειώνει ότι οι υποθέσεις, οι οποίες δικάζονται σήμερα σύμφωνα με το άρθρο 21, παράγραφος 2, του συγκεκριμένου νόμου, εφόσον είναι προγενέστερες, πρέπει να κρίνονται και να ερμηνεύονται με βάση την νομοθεσία που υπήρχε την εποχή που διεπράχθησαν τα συγκεκριμένα εγκλήματα.
Στην 12σέλιδη γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται λεπτομερή βιβλιογραφία για να τεκμηριώσει ότι δεν ισχύει η αναδρομικότητα, άποψη με την οποία ανατρέπεται η πρακτική που ακολουθείται σήμερα από τα δικαστήρια.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο του Εισαγγελέα, καθώς και ερμηνευτικό σχόλιο του νομικού Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος επικροτεί το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης.