Η δραστική μείωση των δαπανών υγείας είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οργάνωση του υπάρχοντος συστήματος και σαν επακόλουθο στην παροχή φροντίδας υγείας στους πολίτες, παραδέχθηκε η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη που έλαβε μέρος στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στο Δουβλίνο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ήταν η αφορμή ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν κάποιες αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν στην ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων, με γνώμονα το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, και στη μείωση της σπατάλης ιδιαίτερα στη φαρμακευτική δαπάνη. Η κυρία Σκοπούλη τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί καθοριστικά ο τομέας της Δημόσιας Υγείας, δηλαδή ο τομέας της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης της νόσου. «Η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρότερο κόστος», ανέφερε.

Σημαντικό ζήτημα η παιδική παχυσαρκία
Στην παρέμβαση της στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας η υφυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια το ποσοστό των εφήβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλικίας 15 ετών με υπερβολικό βάρος, έχει ανέλθει στο 13%, ενώ στην Ελλάδα, ιδίως στα αγόρια, το ποσοστό είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα προβλήματα από το υπερβολικό βάρος στην παιδική ηλικία συνδέονται με κακή υγεία κατά την ενήλικη ζωή, μειωμένη ποιότητα ζωής και πρόωρους θανάτους. «Γι’ αυτό το λόγο έχουμε θέσει τη διατροφή και την παιδική παχυσαρκία μεταξύ των πολιτικών μας προτεραιοτήτων. Με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και των χρονίων νόσων που συνδέονται με αυτήν, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής, στο κέντρο της οποίας είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, η οποία θα βασίζεται στην προαγωγή της Παραδοσιακής Ελληνικής Διατροφής στοχεύοντας ταυτόχρονα την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε η κυρία Σκοπούλη.
Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου μίλησε για το θέμα του καπνίσματος. Όπως είπε, παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος, παρατηρείται μικρή μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Ωστόσο στα μπαρ, στα εστιατόρια και γενικότερα στους μικρούς και μεσαίου μεγέθους χώρους εστίασης, η έκθεση στον καπνό συνεχίζει να είναι υψηλή.