Θρήνος έχει «σκεπάσει» την πόλη της Λάρισας αλλά και τις πόλεις από όπου κατάγονταν οι πέντε φοιτητές, δύο εκ των οποίων βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι τους και οι άλλοι τρεις χαροπαλεύουν, δηλητηριασμένοι από μαγκάλι που άναψαν για να ζεσταθούν.

Για το ΤΕΙ της Λάρισας αλλά και την πόλη ολόκληρη η Παρασκευή ξημέρωσε ημέρα πένθους. Οι δύο νέοι που έχασαν τη ζωή τους – ο 22χρονος Νίκος Παπαχρόνης από τη Χαλκίδα και ο 21χρονος Σάββας Παπαδόπουλος από τα Χανιά σπούδαζαν στο Τμήμα Λογιστικής και το Τμήμα Έργων Υποδομών αντίστοιχα.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται μέχρι αυτή την στιγμή και οι άλλοι τρεις φοιτητές στο ΤΕΙ, ο Αλέξανδρος Παππάς από τα Ιωάννινα, ο Γιώργος Πορμπέσκου και ο Ελευθέριος Κλίνης από τα Χανιά, οι οποίοι βρίσκονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
«Πρόκειται για μια πραγματικά τραγική υπόθεση» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του ΤΕΙ Λάρισας, Γιώργος Σούλτης. «Κοιτάμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα προβλήματα των οικογενειών τους, κάποιοι γονείς δεν μπορούν καν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για να έρθουν στην πόλη μας να δουν τα παιδιά τους», εξηγεί ο καθηγητής, μιλώντας στο «Βήμα».

Η διοίκηση του Ιδρύματος, μετά το κακό που κανείς δεν περίμενε ότι θα χτυπήσει τη δική τους πόρτα, διερευνά την κατάσταση συνολικά στον φοιτητικό πληθυσμό της πόλης, ώστε να παρέμβει υποστηρικτικά, όπου κριθεί αναγκαίο.

Καθηγητές του Ιδρύματος, συντετριμμένοι, δηλώνουν ότι δεν είχαν καταλάβει τις οικονομικές δυσκολίες που περνούσαν οι φοιτητές τους. «Ήταν όπως όλα τα παιδιά, οι νέοι έχουν μια αξιοπρέπεια που δεν σ’ αφήνει να καταλάβεις τα προβλήματα που βιώνουν» λέει ο κ. Σούλτης. «Τώρα που συνέβη, τώρα βλέπουμε πραγματικά το πρόβλημα»!

Σε αυτή τη φάση οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος προσπαθούν να βοηθήσουν τους γονείς και τις οικογένειες των παιδιών και να τους διευκολύνουν προσφέροντας τους φαγητό και στέγαση στην εστία της περιοχής.

Ωστόσο, «το θέμα αποκτά πλέον πολιτικές διαστάσεις και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε» λέει ο κ. Σούλτης. Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στην φοιτητική κοινότητα. Τα παιδιά δεν είναι μόνο σοκαρισμένα, αλλά και αγανακτισμένα. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Λάρισας, όπου αναφέρεται ότι «η τραγωδία των συναδέλφων μας, σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής για κάθε φοιτητή και σπουδαστή, που η οικογένεια του σήμερα στενάζει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα ούτε στοιχειωδών αναγκών».

Οι νεαροί φοιτητές, ηλικίας από 20 έως 23 ετών, είχαν φτιάξει το αυτοσχέδιο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνο, αρχικά για να το χρησιμοποιήσουν ως ψησταριά έξω από το σπίτι.
Στη συνέχεια όμως το μετέφεραν μέσα για να ζεστάνουν το χώρο, που δεν είχε θέρμανση, χωρίς να ξέρουν – τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλώσει με το καλοριφέρ, ακόμη και οι γονείς τους δεν έχουν τέτοιες εμπειρίες, παλιές ιστορίες που κανείς δεν λέει πια εδώ και χρόνια – ότι έπρεπε να αφήσουν κάποιο παράθυρο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας.
Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να δηλητηριαστούν από το μονοξείδιο του άνθρακα. Τους δύο νεκρούς – τον Νίκο Παπαχρόνη και τον Σάββα Παπαδόπουλο – και τους άλλους τρεις φοιτητές, που βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση, βρήκε μέσα στο διαμέρισμα της οδού Παπαζαχαρίου συμφοιτήτρια τους μαζί με την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος.
Η νεαρή κοπέλα ανησύχησε, καθώς αναζητούσε τους νεαρούς στα κινητά τους τηλέφωνα και δεν μπορούσε να τους βρει. Φτάνοντας έξω από το σπίτι των φίλων της διαπίστωσε ότι βρίσκονταν μέσα, καθώς άκουγε τα κινητά τους να χτυπούν, όμως δεν ανταποκρίθηκε κανείς στο κουδούνι.
Με την βοήθεια της μητέρας της σπιτονοικοκυράς άνοιξαν την πόρτα και αντίκρισαν τους πέντε νέους σε λιπόθυμη κατάσταση, όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια δύο εκ των πέντε φίλων ήταν ήδη νεκροί.
Η κατάσταση της υγείας των τριών παιδιών που νοσηλεύονται είναι ακόμα κρίσιμη, αλλά οι γιατροί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις στις σορούς των δύο φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους προκειμένου να επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά ότι ο θάνατός τους προήλθε από τις αναθυμιάσεις από το αναμμένο μαγκάλι.