Αυστηροποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την παράνομη υλοτομία και τη μεταφορά δασικών προϊόντων προβλέπεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε την Τετάρτη προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ειδικότερα, μετατρέπονται σε κακούργημα τα αδικήματα τα οποία προκαλούν στο δάσος ζημιά που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Επίσης το όριο μέχρι του οποίου τα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος μειώνεται από τα 600 ευρώ (που ισχύει σήμερα) στα 200 ευρώ. Πάνω από τα 200 ευρώ τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος. Επιβαρυντικό στοιχείο θεωρείται εάν το δάσος είναι δημόσιο.
Ακόμη προβλέπεται η κατάσχεση όχι μόνο των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παράνομη υλοτομία (και μεταφορά) αλλά, επιπλέον, της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης. Το δίπλωμα θα επιστρέφεται μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του προστίμου.
Η αυστηροποίηση των ποινών κρίθηκε αναγκαία καθώς η λαθροϋλοτομία δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από τις ισχύουσες ρυθμίσεις και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2012 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης είχε προαναγγείλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώ παράλληλα είχε εκδώσει κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Διαβάστε εδώ όλο το νομοσχέδιο.