«Οτιδήποτε κινείται προσάγεται» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή την ιδιότυπη «κατάσταση πολιορκίας», όπως τη χαρακτηρίζουν, ζουν στην περιοχή μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ την περασμένη Κυριακή και τις προσπάθειες της Αστυνομίας να εντοπίσει τους υπαιτίους.

«Ζούμε σε κλίμα τρομοκρατίας»
λέει ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ο οποίος διαμένει στην περιοχή. «Από την περασμένη Κυριακή περιπολούν στην περιοχή αστυνομικοί και άντρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) με κουκούλες και συλλαμβάνουν αδιακρίτως κυρίως νέους ανθρώπους» λέει.
Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι από τη στιγμή της σύλληψής τους οι άνθρωποι αυτοί «εξαφανίζονται», αφού ούτε οι δικηγόροι ούτε οι συγγενείς τους αλλά ούτε και οι αστυνομικοί του οικείου αστυνομικού τμήματος γνωρίζουν πού βρίσκονται. «Σύμφωνα με μαρτυρίες συλληφθέντων, τους ζητάνε να δώσουν γενετικό υλικό και όταν αρνούνται διότι δεν κατηγορούνται για συγκεκριμένες παράνομες πράξεις τους λένε ότι θα τους κατηγορήσουν για απείθεια. Τους κρατούν στα υπόγεια της Ασφάλειας όπου τους τρομοκρατούν με απειλές κάθε είδους. Στο τέλος και αφού έχουν δώσει γενετικό υλικό, τους βάζουν να υπογράψουν δηλώσεις ότι το έκαναν με τη θέλησή τους» σημειώνει.

«Δυστυχώς στην περιοχή μας έχει καταλυθεί κάθε μορφή συνταγματικού δικαίου»
αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία σημειώνει ότι την περασμένη Τετάρτη προσπαθούσε ματαίως να εντοπίσει επί πέντε ώρες δύο συλληφθέντες.
Την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη οι συνήγοροι των κατοίκων της περιοχής που εναντιώνονται κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου την παρεμπόδισή τους στην υπεράσπιση, την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους, την εκμαίευση δειγμάτων γενετικού υλικού (DNA) από τους προσαχθέντες δίχως την προηγούμενη απαγγελία κάποιας κατηγορίας σε βάρος τους και τις πολύωρες «εξαφανίσεις – απαγωγές» κατοίκων της Χαλκιδικής. Οπως παρατηρεί η δικηγόρος κυρία Ελεάννα Ιωαννίδου, ανησυχίες «προκαλεί το γεγονός ότι η παράνομη συλλογή του γενετικού υλικού μπορεί να οδηγήσει και σε παράνομη χρήση του» και προσθέτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομία λειτουργεί ως «εντολοδόχος της εταιρείας».
Οι απόψεις των κατοίκων διίστανται σχετικά με το κατά πόσον τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στην προσπάθειά τους. Με την πρώτη άποψη συντάσσεται ο κ. Παπαγεωργίου. «Μπορεί να μη συμφωνώ με συγκεκριμένες μορφές βίας, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης που είχαν «θάψει» το θέμα αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με αυτό» υπογραμμίζει. Η κυρία Ιγγλέζη δεν συμφωνεί: «Πιστεύω ότι ενέργειες σαν αυτήν δεν βοηθούν τον αγώνα των κατοίκων. Δημιουργούν νέα προβλήματα που φάνηκαν και μέσα στην περασμένη εβδομάδα».
Οπως διαβεβαιώνουν πολλοί από τους κατοίκους, δεν πρόκειται να αλλάξουν την πορεία τους. «Θέλουμε μια ήπια ανάπτυξη για την περιοχή μας και σίγουρα δεν έχουμε καμία διάθεση να δούμε το περιβάλλον να γίνεται θυσία στη βαριά βιομηχανία. Οσο για το επιχείρημα των νέων θέσεων εργασίας, απαντάμε ότι οι 1.200 θέσεις δεν είναι τίποτα εμπρός στις 40.000 θέσεις εργασίας που απειλούνται και προέρχονται από τους τομείς του τουρισμού, της αλιείας, της μελισσοκομίας και άλλων δραστηριοτήτων» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.
Οι κάτοικοι που εναντιώνονται στα μεταλλεία διοργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα, Κυριακή, στις 11.00 στη Μεγάλη Παναγιά και αργότερα στις 13.00 θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ