Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 12. Τρεις εξ αυτών είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους προσβλήθηκαν από το στέλεχος Η1Ν1 του τύπου Α του ιού της γρίπης και μόνο ένας από τύπου Β. Οι δέκα νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.