«Πρόκειτο για ένα πολιτικοποιημένο και ιδιαίτερα σοβαρό παιδί, ο οποίος στο σχολείο του ήταν Πρόεδρος του 15μελους συμβουλίου και ανήκε σε πολιτική νεολαία. Ηταν πολύ καλός μαθητής. Αν ισχύει αυτό που αναφέρει η Αστυνομία απορώ για τη επιλογή του αφού οι συγγενείς του είναι άνθρωποι με αρχές και το οικογενειακό του περιβάλλον ιδιαίτερα συγκροτημένο…».
Αυτό ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» ένας στενός φίλος της οικογένειας του 23χρονου Φοίβου Χαρίση που αναζητείται μαζί με έναν ακόμη 22χρονο φοιτητή, τον Ανάργυρο Ντάλιο για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Ο 23χρονος είναι γιος ενός ιδιαίτερα δραστήριου και επιτυχημένου συνδικαλιστή της ΠΟΕ –ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ ο οποίος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δυνάμεις των ΜΑΤ τον Ιούνιο του 2011. Τότε είχε πραγματοποιηθεί εσωτερική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και άλλους ξυλοδαρμούς πολιτών όπως και για εκτεταμένη χρήση χημικών. Τελικώς στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν 18 αστυνομικοί από τους οποίους 16 ήταν διμοιρίτες των ΜΑΤ που ήσαν παρόντες στην πλατεία Συντάγματος και δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ που φέρεται να είχαν κτυπήσει έναν άλλον διαδηλωτή. Η δίκη είχε ορισθεί στις 21 Ιανουαρίου του 2013 όμως αναβλήθηκε.

Η μητέρα του είναι υπάλληλος της Βουλής και εργάζεται σε πολιτικό γραφείο βουλευτή. Και οι δύο γονείς του νεαρού φοιτητή είχαν δραστηροποιηθεί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Παλήνη. Ο 23χρονος σπούδασε σε σχολείο στα Γλυκά Νερά και είναι φοιτητής της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα απουσίαζε από το σπίτι του και δεν παρουσιαζόταν στην σχολή του, κάτι που είχε συμβεί και με άλλους νεαρούς που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επεσήμαναν ότι ο 23χρονος δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις διωκτικές αρχές για οποιαδήποτε έκνομη πράξη τα τελευταία χρόνια.

Φοιτητής στο Πολυτεχνείο και γιος απόστρατου συνταγματάρχη
Ο δεύτερος από τους καταζητούμενους είναι γιος απόστρατου συνταγματάρχη -απεχώρησε από τις Ενοπλες Δυνάμεις προ ολίγων μηνών- και διέμενε στου Ζωγράφου. Η οικογένειά του κατάγεται από χωριό της Φθιώτιδας. Είναι φοιτητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθηνών. Φίλοι του μιλούν για έναν εξαιρετικό φοιτητή με υψηλές βαθμολογίες μέχρι και το 2010, ο οποίος όμως εξαφανίσθηκε από την σχολή του, την τελευταία διετία. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν στο «Βήμα» ότι ο 22χρονος είχε εντοπισθεί, σε παρακολουθήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, να έρχεται σε επαφή και να εισέρχεται σε κατάλυμα στον Βύρωνα που έχει συσχετισθεί με τέσσερις αντεξουσιαστές από την Θεσσαλονίκη οι οποίοι έχουν συλληφθεί προ διετίας.
Οι πρώτες ενδείξεις εμπλοκής
Οι δύο νεαροί πιθανολογείται ότι συμμετείχαν στις ληστρικές επιθέσεις των «Πυρήνων» σε Βελβεντό και Φιλώτα Φλώρινας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν στη βομβιστική επίθεση στο Mall πριν από έναν μήνα. Οι πρώτες ενδείξεις εμπλοκής τους προέκυψαν μετά την ληστεία –στις 28 Νοεμβρίου 2012- στην Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα με λεία 110.000 ευρώ. Μετά την επιδρομή στη Φλώρινα, ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. παρατήρησε κάποιες περίεργες κινήσεις από τους επιβάτες ενός οχήματος που κινείτο σε περιφερειακό δρόμο της περιοχής. Από τον πρώτο έλεγχο προέκυψε ότι το όχημα ήταν νοικιασμένο από την Αθήνα. Οι δύο νεαροί σταμάτησαν στο σχετικό σήμα των αστυνομικών, όμως μετά προκάλεσαν επεισόδιο και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο για «απείθεια». Μετά από σύντομη διαδικασία στο Αυτόφωρο της Φλώρινας, όπου φώναζαν συνθήματα υπέρ της αναρχίας, αφέθηκαν ελεύθεροι. Όμως άφησαν το νοικιασμένο όχημα στην περιοχή. Από έλεγχο όπου έγινε από τα Εγκληματολογικά εργαστήρια εντοπίσθηκε στο ΙΧ αποτύπωμα ενός αντεξουσιαστή που ήδη αναζητείτο για συμμετοχή στους «Πυρήνες» και συνελήφθη μετά την ληστεία στο Βελβεντό. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναζητούν άλλους δύο νεαρούς αντεξουσιαστές -μία εξ αυτών γυναίκα- που συμμετείχαν στην επιδρομή στο Βελβεντό.