Παραμένουν δυναμικά στα μπλόκα τους οι αγρότες. Με ένα «διάλειμμα ξεκούρασης» την Τρίτη 19/2, για ανασυγκρότηση δυνάμεων, αναμένεται την Τετάρτη να έχουν δυναμική παρουσία στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Με τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και θα βρεθούν στις κεντρικές πλατείας, σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.
Την Πέμπτη, στη Λάρισα, η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) καλεί όλους τους αγρότες από όλα τα μπλόκα της χώρας σε συζήτηση ώστε να συντονίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.
Την ίδια ώρα, τα μέλη της Διευρυμένης Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, όπως λέει ο κ. Χρ. Γκόντιας, έχουν ζητήσει ραντεβού με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ.Μαυραγάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα. «Αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να κλείσουν τα ραντεβού» λέει ο κ. Γκόντιας εκ μέρους της Πανελλήνιας Συντονιστικής.
Οι Θεσσαλοί συνάντησαν πολιτικούς
Τη Δευτέρα 18/2 αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα όλης της χώρας με επικεφαλής τον «κόκκινο» αγροσυνδικαλιστή του θεσσαλικού κάμπου κ. Βαγγ. Μπούτα συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕκυρία Αλέκα Παπαρήγα, τον ηγέτη του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμένο και εκπροσώπους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Από τη ΝΔ, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής κ.ΚώσταςΖωντανός και ο επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού κ. Ξεν. Βεργίνηςάκουσαν τα αιτήματά τους και υποσχέθηκαν να τους κλείσουν ραντεβού με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών. «Φάνηκε ότι πιέζονται» λέει ο κ. Μπούτας.
Οι αγρότες δήλωσαν στους εκπροσώπους της ΝΔ ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα μπλόκα τους όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους.
Στον κ. Γιάννη Αμοιρίδη από τη ΔΗΜΑΡ οι αγρότες εξέφρασαν το παράπονο ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την πολιτική ηγεσία. Ο κ. Αμοιρίδης επέμεινε στη θέση ότι οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται, διαφώνησε με το κλείσιμο των δρόμων, συμφώνησε ωστόσο με τα υπόλοιπα αιτήματά τους. Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΗΜΑΡ, όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, όπως τους είπε, θα είναι η σύνδεση του επόμενου πακέτου ΕΣΠΑ με την πρωτογενή παραγωγή και τον τομέα της μεταποίησης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα είναι πως το 3% των αγροτών να το κάνουμε πάλι 13%».
Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε μια ουσιαστική παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κόστος παραγωγής. Οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην τιμή του πετρελαίου η οποία θα πρέπει να φτάσει στη μέση τιμή της ευρωζώνης, δηλαδή στα 80 λεπτά και στο πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους αγρότες. Στο τραπέζι μπήκε επίσης το θέμα της επιστροφής ΦΠΑ, της έλλειψης ρευστότητας και της νέας ΚΑΠ.
Η κυρία Παραρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους35 αγροτικών μπλόκων από όλη την Ελλάδαδήλωσε: «Θεωρούμε προκλητική, απαράδεκτη έως και εμπρηστική τη στάση του Πρωθυπουργού να αρνηθεί να συναντήσει τους εκπροσώπους της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Το ίδιο ισχύει για το γεγονός ότι οι τρεις υπουργοί, που είναι άμεσα δεμένοι με την αγροτική πολιτική και με τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες –που είναι αιτήματα για την επιβίωση –δεν καταδέχτηκαν ούτε καν να απαντήσουν».