Με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά να τιμά με την παρουσία του την εκδήλωση, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» παρουσίασε τη Δευτέρα τον απολογισμό της τριετούς πρωτοβουλίας να προσφέρει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αλλά και των μελλοντικών κινήσεων έγινε στο Ζάππειο, από τους κκ. Α. Δρακόπουλο, πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και Γ. Τροχόπουλο, Γενικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ).
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή φιλανθρωπική συνεισφορά η οποία προστίθεται στο ήδη υπάρχον πρόγραμμά του. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 157 δωρεές σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε όλη την Ελλάδα και έχει διατεθεί το ποσό των 54 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επωφελούμενοι είναι πολλοί. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει υπολογίσει ότι από την πρωτοβουλία του έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 200.000 συμπολίτες μας σε σίτιση, 20.000 άστεγοι, 7.500 άτομα με αναπηρία, 2.600 ηλικιωμένοι, 70.000 άτομα σε θέματα υγείας και 3.500 παιδιά.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν με περισσότερες λεπτομέρειες τα ακόλουθα προγράμματα:
1.Χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας και τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας για τους Άστεγους.
2.Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και διατροφικής εκπαίδευσης στα σχολεία.
3.Πρόγραμμα λειτουργίας ολοκληρωμένης κινητής ιατρικής μονάδας.
4.Προγράμματα υποστήριξης του παιδιού.
5.Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας.
6.Πρόγραμμα υποστήριξης υποτροφιών σε πανεπιστήμια του Καναδά για Έλληνες.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Πιστεύω στη δύναμη, στη θέληση, στο φιλότιμο και στην καρδιά του Έλληνα, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες, τις σκληρές ώρες που περνά η πατρίδα μας». Επανέλαβε δε την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη και ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη συμβολή του.
Από την πλευρά του, ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στη δύναμη της φιλανθρωπίας που συμπληρώνει τα όσα κάνει το κράτος για την καθιέρωση μίας καλύτερης κοινωνίας για όλους. «Η Ελλάδα, οι άνθρωποί της και τα ουσιαστικά τους προβλήματα έχουν όντως ανάγκη από μία κοινωνία πρόνοιας, για μία δίκαιη, δυναμική και βιώσιμη κοινωνία. Όλες οι δημιουργικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου» υπογράμμισε.