Το σπουδαίο έργο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» εξήρε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας την εκδήλωση «Πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση – Ενας χρόνος δράσεων» σήμερα, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013. Ενας χρόνος, στη διάρκεια του οποίου το Ίδρυμα ενέκρινε δωρεές συνολικού ύψους 54 εκατ. ευρώ σε 157 μη κερδοσκοπικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να στηρίξει στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης τριετούς δράσης τις ευπαθείς εκείνες ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τη σφοδρή οικονομική ύφεση.

«Η ηθική αυτή δέσμευση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» μας δίνει κουράγιο, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες και σκληρές ώρες που περνάει η πατρίδα μας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι χάρη στον αγώνα ανθρώπων με όρεξη, όραμα και πρόγραμμα όπως ο πρόεδρος του Ιδρύματος, οι Ελληνες θα νικήσουμε. Σε μια περίοδο που η κοινωνική συνοχή τραυματίζεται με τη χώρα να κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του 60% στην ανεργία των νέων, εκτός από τους αγώνες της κυβέρνησης τέτοιες σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες.

Τη συμβολή όλων – δημόσιων, ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών και υπερεθνικών οργανισμών – για την δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις του «σήμερα», προέβαλε ως λύση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ. «Για μια κοινωνία που μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες των πολιτών της, που χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, αξιοπρέπεια και ευγένεια, και που, εν κατακλείδι, μπορεί να μας προσφέρει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Όλες οι δημιουργικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Το γεγονός ότι οι δωρεές ενάντια στην κρίση δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα του επισιτισμού ή της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά καλύπτουν και τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός και η εργασία, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρώτος χρόνος της πρωτοβουλίας σε αριθμούς
Με την υλοποίηση των 157 δωρεών του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» εκτιμάται ότι 400.000 συνάνθρωποί μας σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν βοήθεια και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας:
∙ Περισσότερα από 200.000 άτομα σε ένδεια υποστηρίζονται χάρη σε 22 προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, τα οποία προσφέρουν περίπου 4,5 εκατομμύρια γεύματα.
∙ Περισσότεροι από 20.000 άστεγοι και οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν άστεγες υποστηρίζονται μέσω των πιλοτικών πρωτοβουλιών Κοινωνικής Κατοικίας και Κέντρων Ημέρας.
∙ Περισσότερα από 7.500 άτομα με ειδικές ανάγκες, 6.000 των οποίων είναι παιδιά, λαμβάνουν βοήθεια από τα σχετικά προγράμματα.
∙ Περισσότερα από 2.600 άτομα επωφελούνται από τα προγράμματα για τη στήριξη ηλικιωμένων.
∙ Περισσότερα από 6.500 παιδιά υποστηρίζονται από ποικίλα προγράμματα για παιδιά που χρήζουν προστασίας.
Επίσης, πλήθος πρωτοβουλιών στον τομέα της υγείας βοηθούν περισσότερα από 70.000 άτομα με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων από την παροχή εξειδικευμένου εξοπλισμού για νοσοκομεία και τη δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας για παιδιά έως τη δημιουργία υγειονομικών υπηρεσιών για άτομα με νοητικές αναπηρίες.
Οι δωρεές στον τομέα της παιδείας που απευθύνονται σε μαθητές και άτομα όλων των ηλικιών και εκπαιδευτικών επιπέδων στηρίζουν περισσότερα από 15.000 άτομα, ενώ διάφορα προγράμματα στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού προσεγγίζουν περισσότερα από 30.000 άτομα κατά τη διάρκειά τους. Ενώ με 8 δωρεές στον τομέα του πολιτισμού υπολογίζεται ότι επωφελούνται περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι.
Ο πρώτος χρόνος είναι μόνο η αρχή

Τον Ιανουάριο του 2012, χρονιά που η οικονομική κρίση είχε ήδη αρχίσει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε το τριετές πρόγραμμα για την διάθεση 100 εκατ. ευρώ σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. «Οσο κι αν το Ιδρυμα πρέσβευε πως ο ρόλος του παραμένει συμπληρωματικός προς αυτόν της Πολιτείας, οι συνθήκες που επικρατούν επέβαλαν μια πιο ενεργό δράση σε τομείς που παραδοσιακά αποτελούσαν μέριμνα του κράτους πρόνοιας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.
Οι άνθρωποι του Ιδρύματος με επίγνωση ότι το έργο τους δεν έχει ολοκληρωθεί συνεχίζουν την προσπάθεια και τη συνεργασία τους με μη κερδοσκοπικούς φορείς σε όλη την χώρα, για να προσφέρουν και τα επόμενα δύο χρόνια του προγράμματος ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση σε όσους την χρειάζονται.