«Προίκα» εν όψει ιδιωτικοποίησης, που ανεβάζει την αξία της ΕΥΔΑΠ, αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, η παραχώρηση των δικτύων ύδρευσης οκτώ δήμων της Αττικής στην εισηγμένη εταιρία, η οποία αναμένεται να συμφωνηθεί την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων, οι οκτώ δήμοι προτιμούν να παραχωρήσουν την εκμετάλλευση των δικτύων στην ΕΥΔΑΠ, στην οποία οφείλουν σημαντικά ποσά από την χονδρική αγορά ύδατος, καθώς επιθυμούν να «φρενάρουν» τη μεγέθυνση του εν λόγω χρέους, που εξακολουθεί να «τρέχει».
«Έτσι, και οι δήμοι θα απαλλαγούν από νέα χρέη, και η ΕΥΔΑΠ θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες» αναφέρουν στελέχη της εισηγμένης.
Μάλιστα, όπως παρατηρούν, αναπόφευκτα αυτές οι ενέργειες ανεβάζουν την αξία της εταιρίας, καθώς η ολοκλήρωση των προσπαθειών απεμπλοκής από τα δημοτικά χρέη, θα εξοικονομήσει τουλάχιστον περί τα 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από τα ταμεία της εταιρίας.
Όπως διαπιστώνουν, πάντως, κύκλοι της αγοράς, όσο ανεβαίνει η αξία της εταιρίας τόσο πιο …δύσκολη θα γίνει η ιδιωτικοποίησή της, αφού διαπιστώνουν τον τριπλασιασμό της αξίας της μετοχής της τους τελευταίους 12 μήνες.
Προς υπογραφή συμφωνίας
Όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, «με μεγάλη ικανοποίηση και αισιοδοξία» την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της στο Γαλάτσι κοινή σύσκεψη με οκτώ δημάρχους της Αττικής, «που εξέφρασαν την επιθυμία τους να παραχωρήσουν τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης των Δήμων τους στην ΕΥΔΑΠ».
Πρόκειται για τους δημάρχους Ελευσίνας, κ. Γεώργιο Τσουκαλά, Λαυρεωτικής, κ. Κωνσταντίνο Λεβαντή, Μαραθώνα, κ. Ιορδάνη Λουίζο, Μαρκοπούλου, κ. Σωτήριο Μεθενίτη, ο Μεγαρέων, κ. Ιωάννη Μαρινάκη, Παιανίας, κ. Δημήτριο Δάβαρη, ο Σπάτων, κ. Χρήστο Μάρκου και Φυλής, κ. Δημήτριο Μπουραΐμη.
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, κατά τη συνάντηση θα παραδοθεί στους δήμους σχέδιο των προς υπογραφή συμβάσεων, με στόχο την άμεση υπογραφή τους. «Η ΕΥΔΑΠ χαιρετίζει την εξαιρετικά εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση των Δημάρχων, που λειτουργεί όχι μόνον υπέρ των τοπικών κοινωνιών, αλλά και υπέρ των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η παραχώρηση των δικτύων εκτιμάται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013.
«Ευχαριστούμε από καρδιάς τους Δημάρχους για το πνεύμα συνεργασίας, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, που χάρη στη δική τους προσφορά, γίνεται πραγματικότητα ένας πολύ φιλόδοξος αλλά εξαιρετικά χρήσιμος στόχος, που δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην εταιρεία» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Στέλιος Σταυρίδης.